Szelektív papírgyűjtés otthon – a kék zsákok szabályai

  2021. március 8. - www.sopronmedia.hu (STKH)

A cikksorozatunk előző részében bemutatott műanyag, fém és társított karton csomagolási hulladék gyűjtésére szolgáló sárga zsákokkal ellentétben a kék zsákokkal jóval egyszerűbb a helyzet: ugyanis ezekbe kizárólag papírhulladék kerülhet. Csakhogy papír és papír közt is van különbség, így ezúttal is érdemes átfutni, hogy pontosan mi kerülhet bele, és mi nem, illetve pár egyszerű, de fontos (kormányrendeletben meghatározott) szabályt is bemutatunk.

Az STKH által rendszeresített kék színű zsákba a háztartásban kidobásra szánt olyan papírhulladék kerülhet, mint például az újságpapír, a prospektus, a szórólap, a csomagolópapír, a papírfüzet és a kisebb termékek papírcsomagolása. Itt fontos megjegyezni, hogy bár az újságpapírt a törvény szerint kötegelve kell kihelyezni a zsák mellé, a tapasztalatok szerint az ügyfelek szívesen helyezik a kék zsákba, amit így is elszállítanak.

A nagyméretű kartondobozokat viszont mindenképpen szétbontva és kötegelve tegye a zsák mellé, ne pedig bele. Minden papírhulladék kihelyezhető a ház elé kötegelve zsák nélkül is, így  el fogják vinni. Azokat a zsákokat viszont, amelyekben a szabályoktól eltérő hulladékot találnak, nem tudják elszállítani.

És akkor itt muszáj kitérni egy olyan speciális hulladéktípusra, amely gyakran fejtörést okoz a szelektív gyűjtésben már rutinosabb háztartásokban is, és még a legjobb szándék ellenére is a rossz zsákba kerül olykor. Ez nem más, mint az italosdobozok úgynevezett társított karton csomagolása. Az STKH ezeket a dobozokat a műanyaghulladékkal együtt gyűjti, ugyanis a feldolgozást végző cég így fogadja el. Az ilyen italosdobozokban visszük haza a tejet, gyümölcslevet. Üresen, lapítva a sárga zsákban a helyük.

Természetesen a kék zsákba dobott papírhulladéknál is oda kell figyelni arra, hogy azok a lehető legkisebb helyet foglalva, lapítva vagy összenyomva kerüljenek a zsákba. Egyáltalán nem helyezhető el a kék zsákban sem biológiailag lebomló hulladékkal szennyezett, folyadékot tartalmazó papírhulladék, hőpapír, matrica, ahogyan használt zsebkendő és szalvéta, zsíros pizzásdoboz sem. Azért nem lehet a visszagyűjtésre szánt papírhulladék élelmiszerrel vagy más szerves anyaggal szennyezett, mert ennek tisztítása komoly költségekkel jár, ami nem segíti a fenntartható eljárást. Az is a tiszta, száraz gyűjtés mellett szól, hogy ezek az anyagok kézi utóválogatáson mennek át, ahol emberi erővel folyik a munka, egyikük sem szeretne bomló, bűzlő szeméttel találkozni a válogatószalagon.

Ahogyan a sárga színű zsákok esetében, úgy itt is fontos megemlíteni, hogy a hulladékgazdálkodási díj megfizetése ellenében nemcsak a kommunális hulladékgyűjtést biztosítják, hanem a szelektív hulladékgyűjtést is. Ehhez 1 darab, 80 literes kék zsákot adnak (a 2 darab 150 literes sárga zsákok mellett). A gyűjtési időpontokat a honlapon elhelyezett hulladéknaptárban találja.

Fotó forrása: STKH archív

 Papír és papír közt is van különbség: nem mindegy, mi kerül a kék zsákba és hogyan.

Papír és papír közt is van különbség: nem mindegy, mi kerül a kék zsákba és hogyan.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...