| 2018. április. 24. | 1 perc olvasás

Szemetet gyűjtöttek a Nemzeti Park munkatársai

Ismét rengeteg hulladéktól szabadították meg a természetet a Fertő-Hanság Nemzeti Park dolgozói a védett területen – ebben az esztendőben egy négy köbméteres konténert sikerült megtölteni hulladékkal. A szemetelés ellen a szakemberek több fronton is harcolnak.

Autógumi, méretes számítógép alkatrészek, és komplett bicikli is landolt abban a konténerben, amelyet az évente megrendezett szemétszedési akciója okén bérelt ki a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága. - Mintegy 80 kolléga segítségével, Hanságtól kezdve, a Szigetközön át a Fertő-partig, a saját vagyonkezelésünkben lévő területeken végig összegyűjtjük az utak mentére hajított hulladékot – mondta Reischl Gábor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának mintegy 80 dolgozója vett részt az idei akcióban
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának mintegy 80 dolgozója vett részt az idei akcióban
Fotó: Gaál-Tóth András

A szorgos kezek hamar megtöltötték a zsákokat – a szakemberek tapasztalatai azt mutatják, hogy minden évben jócskán kerül szemét a zöldterületbe, ugyanakkor csüggedésre nincs ok. - Három esztendővel korábban az errefelé összegyűjtött szeméttel megtöltöttünk egy nyolc köbméteres konténert – emlékezett vissza az igazgató. - Azonban idén már elég volt egy négy köbméteres is, és az összegyűjtött hulladék nagy része nem friss – fűzte hozzá.

Idén itt egy négy köbméteres konténer telt meg szeméttel
Idén itt egy négy köbméteres konténer telt meg szeméttel
Fotó: Gaál-Tóth András

Ez a szemétszedési akció leginkább az apróbb hulladékokat vette célkeresztbe. A természet lágy ölén sok, egy komplett kamion rakterét is megtöltő illegális hulladéklerakodóhely is éktelenkedik – a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága egy KEOP programnak köszönhetően nemsokára ezekkel is felveszi a harcot.

Legnépszerűbb cikkek