| 2021. március. 23. | 2 perc olvasás

Szemléletmódot formál a Nagy Diák Klímateszt

Az éghajlatváltozás, a megújuló energia és a környezetszennyezés is témája a DUE Médiahálózat új, edukatív játékának. A Nagy Diák Klímateszt nemcsak a problémákra hívja fel a figyelmet az online verseny során, hanem javaslatokat is tesz Földünk megmentésére.

Napjainkban egyre gyakrabban téma a klímaváltozás és a fenntarthatóság. A mindennapok során tapasztalhatjuk, hogy éghajlatunk átalakul, a viharok, az erdőtüzek, az óriási esőzések és az aszályok egyre gyakoribbá és hektikusabbá válnak. A légkör átlaghőmérséklete nő, a jégolvadás miatt a tengerszint emelkedik. A tudósok arra figyelmeztetnek, ha ez így folytatódik, a jövőben rengetegen vesztik el otthonaikat, egyes területeken állandóvá válik a vízhiány. Olyan betegségek jelennek meg, amelyek korábban az adott területeken ismeretlenek voltak. Dr. Hetesi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának oktatója úgy látja, hogy mi magyarok is sokat tehetünk azért, hogy ez a folyamat lelassuljon. Magyarországon személyenként átlagosan 6 tonna szén-dioxidot bocsátunk ki, ez megfelelő életmódváltással 30 százalékkal csökkenthető lenne.

Amit bárki megtehet:

 – hulladékok szelektív gyűjtése, komposztálás

- hús ritkábban kerüljön az étkezőasztalra, részesítsük előnyben a növényi táplálkozást

- termesztés vagy őstermelőktől való vásárlás

- kisfogyasztású autó használata

- tömegközlekedés előnyben részesítése az autóval szemben

- ésszerű takarékoskodás a fűtéssel, például 25 fok helyett csak 22 fokos legyen a lakás

- a fűtéshez hasonlóan a légkondicionáló használatának optimalizálása

- elektromos eszközök cseréje csak akkor történjen, ha valóban szükséges, ilyenkor viszont energiatakarékosat válasszunk

A fiatalokat is rendkívüli módon foglalkoztatja a klímaváltozás kérdésköre. Mivel ebben az életkorban alakul ki a szemléletmódjuk, világnézetük, értékrendjük, ezért rendkívül fontos, hogy a témában (is) hiteles információkat kapjanak, és véleményüket tényekre, valódi adatokra, ne pedig hamis információkra, érzelmekre, impressziókra alapozzák. Kritikával kezeljék a valótlan információkon alapuló rémületkeltést, de érzékeljék a veszélyt, és reálisan értékeljék a kockázatot. A pontos és hiteles adatok, információk alapján váljanak elkötelezettekké a teremtett világ megőrzése és védelme iránt. Ebben tud segítséget nyújtani a fiatalok széles rétegeinek a Nagy Diák Klímateszt.

A DUE Médiahálózat a játék során a 14-24 év közötti fiatalok klímaváltozással és fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteit méri fel és bővíti. A Nagy Diák Klímateszt egy háromfordulós játék, melynek első fordulójába a klimateszt.hu oldalon lehet bekapcsolódni. A játékosok a Nagy Diák Tesztek(C) applikáció segítségével is kipróbálhatják a tudásukat. A felhasználóbarát app ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ről.

A játékosoknak 18 kérdésre kell válaszolniuk. A kérdéssort dr. Hetesi Zsolt mellett dr. Besenyei Mónika, a KSH környezet-gazdaságtan és ökolábnyom témában jártas munkatársa és dr. Németh Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense írta, valamint dr. Munkácsy Béla, az ELTE TTK adjunktusa, illetve Kiss Tibor PTE KTK habilitált docens lektorálta.

Az online fordulóban életkortól függetlenül bárki próbára teheti a tudását, de a középdöntőbe csak a 14 és 24 év közötti korosztály legkiválóbb játékosai kapnak meghívást. A legjobban teljesítő 12 versenyző 2021. szeptember 30-án a budapesti Akvárium Klubban, élőben csap össze egy látványos, tévés vetélkedőkre emlékeztető helyszíni döntőben. A fődíjak egy elektromos robogó, egy szuper kerékpár, valamint választható módon egy belföldi vagy egy tengerparti nyaralás.

A Nagy Diák Klímateszt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával jött létre.

Bővebb információk ITT érhetőek el.

Legnépszerűbb cikkek