| 2019. július. 19. | 2 perc olvasás

Szennyezett medencevíz – miért és hogyan tisztítsuk?

Az egyre melegebb nyári időjárás eredményeként folyamatosan növekvő igény mutatkozik a különböző úszó, pancsoló és masszázsmedencék otthoni használatára. Függetlenül attól, hogy milyen értékű és méretű medencét használunk, egészségünk megőrzése érdekében különösen fontos a medencevíz szakszerű kezelése.

- A legelterjedtebben alkalmazott klór alapú fertőtlenítő szerek hatékonysága erősen függ a medence vizének pH értékétől, ezért nagyon fontos ennek helyes beállítása – hívta fel a figyelmet Fispán Andor, az AQUA-FILT Kft. értékesítési vezetője. - A víz pH értékének ellenőrzésére a korábban elterjedt mérőcsíkokon és tablettás tesztkészleteken túl, már különböző, egyszerűen használható kézi mérőműszerek is elérhetők megfizethető áron – fűzte hozzá.

A szakembertől elmondta: a víz pH értékének szabályzására a por alapú készítmények mérés alapján, kézzel történő adagolásán túl automata mérő, adagoló berendezések is használhatók, amelyek minimális műszaki érzékkel akár szakember igénybevétele nélkül is telepíthetők.  

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: internet

- Kisebb medencék vizének fertőtlenítésére népszerű megoldás a kombinált fertőtlenítő tabletták használata, melyek fertőtlenítő, pelyhesítő és algagátló összetevőket is tartalmaznak – osztotta meg velünk Fispán Andor. - Masszázsmedence tulajdonosok és klórérzékeny vásárlók előszeretettel alkalmazzák folyékony klórmentes vízfertőtlenítő szereket, melyek számos előnyös tulajdonságuk mellett kevésbé érzékenyek a víz pH értékének ingadozására is – mondta még.

Mint megtudtuk, a melegebb, csapadékosabb nyári napokon az algaképződés megakadályozására sokszor nem elegendő a fertőtlenítőszerek alkalmazása. Ilyenkor szükségessé válhat kiegészítő alga képződés gátló készítmények használata is. Nem árt tudni, hogy más készítmények szükségesek már kialakult alga kezelésére mint a moszat képződésének megelőzésére.

- A medencék vegyszerfelhasználása a legegyszerűbben úgy csökkenthető, ha a medencét használaton kívül letakarjuk és gondoskodunk arról, hogy a takaráson felhalmozódó szennyeződések, annak eltávolításakor se kerüljenek a medence vizébe – emelte ki Fispán Andor. - Amennyiben a medence alján a szilárd szennyeződések felhalmozódnak, mindenképpen javasolt azokat kiporszívózni. Erre a célra manapság már széles választék érhető el a legkülönbözőbb kézi és automata medenceporszívókból is – osztotta meg velünk a szakember, aki hozzáfűzte: ennek egy része akár bérelhető is.

Az értékesítési vezető óva intett: sokan elfelejtik, de különös figyelmet kell fordítani a medencevízszűrő berendezésének tisztán tartására is, mivel a szűrőben felhalmozódó biológiai szennyeződések jelentősen növelik a fertőtlenítőszer felhasználást és a különböző fertőzések valamint az algaképződés esélyét.

- A medencevíz oldott-anyag tartalmának szinten tartása és a vegyszerfelhasználás csökkentése érdekében javasoljuk heti 5-10% pótvíz adagolását is – hívta fel a figyelmet Fispán Andor. - Sokan kérdezik tőlünk, hogy feltölthetik-e medencéjüket kútvízzel? Ezt nem javasoljuk, mivel a kútvíz összetételének bizonytalanságaiból adódó problémák, példának okáért az oldott vastartalom kicsapódása miatt, sokszor többe kerül a hús mint a leves – világított rá.  

A medencék tisztításának elmulasztásának hatására különféle bőrfertőzések alakulnak ki a leggyakrabban. Emellett komoly problémát okozhat, hogy a külső hallójárat is begyulladhat a vízben, és a kötőhártya gyulladása sem ritka.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek