| 2019. november. 10. | 1 perc olvasás

Szent Imre hercegre emlékeztek

Szent Imrére, a magyar ifjúság védőszentjére emlékeztek Sopronban. A Szent Imre-templom búcsúján elhangzott: a herceg tisztasága és harcra edzettsége ma is követendő példa.

A Szent Imre búcsú, a herceg ünnepén, november 5-én kezdődött a templomban a város papsága részvételével. Ezt követően, a védőszent életét vasárnap szentmisén idézték fel. Az ünnepi alkalmak szónoka, a szentmisék főcelebránsa Németh József hegykői plébános volt.

Szent Imre Szent István király és Boldog Gizella fiaként született 1000 és 1007 körül Székesfehérvárott. Hétéves korától Szent Gellért püspök nevelte életszentségre, és oktatta korának tudományára. Fiútestvérei korán meghaltak, így ő lett a trón várományosa. A királyi udvarban is az imádság, a rejtettség és a teljes lemondás szentje lett. Kegyelmi sugallatra a legkedvesebbet: teljes lelki és testi tisztaságát ajánlotta fel Istennek a veszprémi Szent György kápolnában. Bár atyja kívánságára házasságra lépett, szűzi tisztaságát mégis megőrizte. Veszprém közelében halt meg 1031. szeptember 2-án. Szent László király uralkodása alatt, 1038. november 5-én avatták szentté. Tiszta életével ma is útmutatója a jóra törekvő ifjaknak.

A vasárnapi szentmisén a város részéről részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, Csiszár Szabolcs alpolgármester és Tóth Éva a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzatának elnöke.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek