| 2021. december. 11. | 1 perc olvasás

Szent István keresztény hagyatéka – a magyar szentkorona vármegyéi

A soproni népszavazás századik évfordulójához közeledve különleges vándorkiállítás érkezett a Festőterembe. A Kárpátaljai Szövetség által megálmodott, "Szent István keresztény hagyatéka – a magyar szentkorona vármegyéi" névre keresztelt tárlaton a kárpátaljai Kovach Anton festőművész 64 csodás képen mutatja be a történelmi Magyarország 64 vármegyeszékhelyét.

A trianoni évforduló közeledtével merült fel az ötlet a Kárpátaljai Szövetség elnökségében, hogy egy egyedülálló, több éves projekt keretében vándorkiállítást hozzanak létre, amely minden generáció számára bemutatja a történelmi Magyarország vármegyéinek központjait. – Kovách Antonra, a neves kárpátaljai ruszin festőművészre esett a választásunk, ő járta végig a 64 vármegyét, valamint Fiume városát, és több ezer kilométeres utazása során szerzett benyomások alapján készítette el a ma látható festményeket – emelte ki dr. Igyártó Gyöngyi, a Kárpátaljai Szövetség elnökségi tagja. 

A megnyitó ünnepségen részt vett Sass László önkormányzati képviselő, valamint dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, aki beszédében úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés a város számára, hogy fogadhatja ezt a kiállítást három nappal az 1921-es népszavazás évfordulója előtt. – Jól tudjuk, hogy száz évvel ezelőtt a soproniak erőt, reményt adtak az országnak a magyar történelem legsötétebb órájában. Feladatunknak tekintjük, hogy az ifjúság figyelmét felhívjuk erre a kiállításra, a trianoni eseményekre és az azt követő évekre, amikor nagyon nehéz volt magyarnak lenni. A soproni fiataloknak ismeriük kell ezt a történetet, és továbbadni, amikor eljön annak az ideje – fogalmazott a polgármester.

A kiállítás hivatalos megnyitóján Marosszéki Tamás, a Soproni Petőfi Színház művésze Tompa Kálmán  Prológ című versét szavalta, melynek különlegessége, hogy a verset a költő maga szavalta el a Soproni Petőfi Színház színpadán, a kétszázadik magyar díszelőadás előtt, 1908-ban. A megnyitón felcsendült Máté Péter Hazám című dala is Kiss Noró, A Soproni Petőfi Színház előadóművészének közreműködésében. 

A kiállítás 2021. december 11-től december 22-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10:00 - 18:00 óra között a Festőteremben. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek