Szent István napi ünnepséget tartottak Sopronban

Az államalapításra és államalapító Szent István királyunkra emlékeztek csütörtökön délelőtt Sopronban is a hagyományosan a Szent István-templom előtt tartott szabadtéri szentmisén, amelyet dr. Reisner Ferenc püspöki helynök celebrált, majd megáldotta az új kenyeret és bort. Az ünnepségen beszédet mondott Barcza Attila országgyűlési képviselő, majd a jelenlévő elöljárók a tisztelet koszorúit helyezték el a Szent István-szobor lábánál.

Hagyományosan a Szent István-templom előtt tartott szentmisével kezdődött a Szent István napi ünnepség csütörtökön Sopronban. A szentmisét dr. Resiner Ferenc kanonok, püspöki helynök celebrálta, aki homíliájában azt emelte ki, hogy egy történelmi csodának vagyunk a tanúi akkor, amikor államalapító Szent István királyunkról emlékezünk meg, hiszen látjuk, hogy Isten hogyan őrizte meg nemzetünket az elmúlt évszázadokban. Isten gondviselésének a nyomait a történelem folyamán lépten-nyomon megtaláljuk, de először akkor, amikor Szent István választott aközött, hogy ütközőpont legyen a magyar állam a népek között, vagy híd kelet és nyugat között. Szent István felismerte a híd szerep jelentőségét és azt is, hogy ennek betöltéséhez kereszténnyé kell válni – mondta.

Hozzátette, hogy Magyarország ma is apostoli szerepet kap Európa közösségében, hogy életbiztonságot tudjon adni a következő generációnak. Erre csak a történelmi modell követésével van lehetőségünk és ha felismerjük, hogy „Isten csodájának biztosítéka, bizonyítéka a szívünkben él”. Ha ez ott van, akkor nem tudunk leragadni az élet megpróbáltatásainál, hanem az Istenbe vetett reményekkel, hőseinkre emlékezve a kegyelem erejével biztonságot tudunk sugározni – emelte ki.

Annak ellenére, hogy minden bizonytalanná válik körülöttünk, hogy úgy tűnik, minden szétesőben van, mégis bizalommal tekintsünk a jövőbe és reménykedjünk, ezt a példát mutatja nekünk Szent István – mondta a püspöki helynök.

dr. Resiner Ferenc kanonok, püspöki helynök
dr. Resiner Ferenc kanonok, püspöki helynök
fotó: Griechisch Tamás

A szentmisét követően Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője ünnepi beszédében azt hangoztatta, hogy Szent István erejét a magyar nemzetet megerősítésére, az ország érdekeinek szolgálatára fordította, tudatosította a magyarokban és az akkori Európában, hogy adottságai, teljesítménye és szellemi gazdagsága tekintetében a magyarok helye a legrangosabb nemzetek között van, mert küldetése, feladata és jövője van. Ez ma sokkal inkább érvényes, mint bármikor korábban – mondta.

Hozzátette, hogy ma is kötelességünk szembeszállni a nemzet érdekeinek védelmére azokkal az erőkkel, amelyek minden eszközzel a magyar nemzet ellenségei. Mi vagyunk az a nemzet, amelyik a kommunizmust legyőzte, amelyik joggal gondolta, hogy a mi jövőnk Európa, de mára már látjuk, hogy több országgal együtt mi vagyunk Európa jövője. Mi vagyunk az a nemzet, amelyik Alaptörvényében elismeri a kereszténység megtartó erejét, amely a törvénytelen betolakodókkal szemben elsőként védte meg határait, amely ma is kiáll jogai igaza mellett – fogalmazott.


fotó: Griechisch Tamás

Akik támadással, életellenes ideológiákkal, álcivilként, vagy liberális üzletemberként gazdasági érdekből a vesztünket akarják, Szent István eszméjét mérceként tartva azt üzenjük, hogy mi magyarok szabad nemzetként kívánunk élni, biztonságos, méltányos, keresztény polgári Európát akarunk, szembe szállunk a liberális érdekekkel és együtt újra nagyok, erősek, sikeresek és győztesek leszünk – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Barcza Attila hozzátette, hogy államalapító szent királyunk öröksége és hite arra kötelez minket, hogy soha nem adhatjuk fel hitünket, múltunkat, kultúránkat és hagyományainkat.


fotó: Griechisch Tamás

A szentmisét követően dr. Reisner Ferenc megáldotta az új kenyeret és bort, majd az elöljárók elhelyezték a tisztelet koszorúit és virágait a Szent István-szobor lábánál.


fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepségen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint a soproni képviselőtestület több tagja.   

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek