Szent László napja – Sopronban is megemlékeztek a nyugdíjas határőrök

Védőszentjük, Szent László napjának apropóján a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesületének tagjai is megemlékeztek a régi esztendőkről, s a gyorsan tovasuhanó évek sodrása során elhunyt bajtársaikról. A hagyományokhoz híven az egyesület tagjai szombaton a Kossuth Lajos utcai BM Klub kertjében rótták le tiszteletüket.

A pandémia miatt hosszú idő után gyűltek össze újra a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesületének tagjai Szent László napján.  A bensőséges ünnepségen Mihályi Ervin nyugdíjas határőr alezredes, az egyesület elnöke felidézte a határvédelem több évszázados múltját. Elmondta, a határőrség 2005-ben megszűnt, jelenleg 125 főt számlál az egyesület, ezek a tagok rendszeresen találkoznak egymással. 


Fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezésen részt vett dr. Simon István. Sopron alpolgármestere úgy fogalmazott, a katonai véderő-képességünknek két nagy feltételrendszere van: jó felszereltség és megfelelően képzett, elkötelezett humán erőforrás. – A magyar katonaságra, így a határőrségre is jellemző a hősiesség, bajtársiasság, önfeláldozás és hazaszeretet. Ezeket az értékeket adták és adják tovább generációról generációra. Ennek szellemében szeretném kifejezni a nagyrabecsülésemet irányukba - hangsúlyozta.


Fotó: Griechisch Tamás

A rendezvény zárásaként a résztvevők elhelyezték a koszorúikat az elhunyt határőrök emlékezetét őrző kopjafánál. Ily módon lerótta tiszteletét a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesületének elnöksége, dr. Simon István alpolgármester, Juhász Adrienn önkormányzati képviselő és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. - Sopronban mindig is kiemelten fontos volt a határvédelem, és a soproni határőrök elkötelezetten dolgoztak. Meg kell becsülni a munkájukat,az ő utódaik jelenleg is szolgálatot teljesítenek. Mind a két generáció ugyanazt a megbecsülést érdemli a magyar társadalom részéről, mert a határőrség a mindenkori magyar határt, a magyar hazát védi, ezért a szolgálatuk példaértékű. Örülök annak, hogy a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesülete ápolja ezeket a hagyományokat, és a leszerelés után is tarják a kapcsolatot az egykori kollégákkal. Ez egy összetartó közösség, megtiszteltetés, hogy velük koszorúzhatok itt a mai napon – emelte ki Barcza Attila. 


Fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek