| 2018. november. 9. | 1 perc olvasás

Szent Márton ünnepe a Jereván lakótelepen (Galéria)

Mára már - túlzás nélkül - az egész Jereván lakótelep ünnepévé vált a Szent Márton nap. A Trefort téri óvodások péntek esti lampionos felvonulása a Fáy András Szakgimnáziumhoz vezetett, ahol közös ünnepséget tartottak. A Lackner Kristóf Általános Iskola kisdiákjai pedig a Szent Imre Plébánián és az Ibolya-tónál emlékeztek a Szentre.

Hívők és nem hívők részére egyaránt lelki, szellemi, hagyományőrző eseménnyé vált a három évvel ezelőtti kezdeményezés, amikor a Trefort Téri Óvoda közössége köztéri eseménnyé tette az óvodások lampionos felvonulását.

És nem utolsó sorban nagyszabású közösségi eseménnyé is  - hangsúlyozta Tóth Éva, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat elnöke, akinek meggyőződése, hogy Szent Márton személyének, tetteinek közösségformáló ereje van.

A közösségformálás részeként a Lackner Kristóf Általános Iskola diákjai a szomszédos Szent Imre templomban hallgatták meg Németh István plébánost, aki elmondta: Szent Márton emlékezetét tettei örökítették át. Azok a segítőkészségről, az embertársainkra való figyelésről, az önzetlenségről szólnak. Ezeknek az erényeknek az emlékezetére és erősítésére gyűlünk össze ma is, készítünk lámpásokat, indulunk együtt Szent Márton-napi felvonulásra, úgy, hogy szívünk szeretetének lángját jelként visszük magunkkal – mondta a plébános a Szent Imre templom teltházas kisdiák-közönségének. Aztán hagyományőrző ünnepi műsor következett, majd a lackneres diákok az Ibolya-tó körül lámpásokkal vonultak fel, végül pedig libalakoma várt mindenkit az iskolában.

Ekkor már a közeli Trefort Téri Óvoda óvodásai is gyújtogatták lámpásaikat, hogy aztán szüleikkel együtt elinduljanak énekszóval a Fáy Szakgimnázium irányába. Az egybegyűlteket a Fáy-iskola vezetője, Rétfalvi Edina, a Trefort Téri Óvoda nevében Balláné Horváth Márta óvodavezető, a Jereváni Részönkormányzat és képviselői nevében Tóth Éva elnök köszöntötte. A köszöntőket közös ének majd finom falatok követték.

A rendezvényt támogató Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat elnöke elmondta: az ünnep az egymásra figyelő szeretet ünnepe, és azé az összefogásé is, amely közösséggé kovácsolja a Jereván lakótelep intézményeit, egyesületeit, hogy ezzel is értéket adjanak hozzá ahhoz, hogy a város egyik legjobb helye legyen a Jereván lakótelep. Öröm együtt gondolkodni, támogatni az iskoláinkat, óvodáinkat, egyesületeinket és minden  aktív közösséget, akik a lakótelep kulturális, szellemi életét gyarapítják – tette hozzá Tóth Éva.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek