| 2022. szeptember. 25. | 2 perc olvasás

Szent Mihály-napi búcsú

Sopron védőszentjének ünnepén idén is szentmisét és búcsút tartottak a Szent Mihály-templomban és annak kertjében vasárnap délelőtt.

Az ünnepi szentmisét a Szent Mihály-templomban  Brenner József címzetes apát, nagyprépost celebrálta. 

Fotó: Griechisch Tamás

- Ez egy kegyelmi ünnepi pillanat nem csak az egyházközségnek, hanem a város minden lakójának. Egy lelki töltekezést, megújulást jelent számunkra ez a búcsú. Ebben nagy segítséget kaptunk ma Brenner József atyától, aki a maga bölcsességével, tapasztalatával hirdette isten igéjét, és beszélt a jó és a rossz küzdelméről, ami minden korban megvolt, de ebben a harcban nem vagyunk magunkra hagyva - mondta el Horváth Imre, városplébános.
 

Fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepi szentmisén részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője,Tóth Éva és Magas Ádám önkormányzati képviselő, valamint Csiszár Szabolcs és dr. Simon István alpolgármester. A szentmisét követően dr. Simon István alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

Fotó: Griechisch Tamás


- A változó világban a közösségek életében biztos pont a búcsú, ilyen nekünk a Szent Mihály-nap, amely hagyományosan a számvetés ideje. Ha visszatekintünk az államalapítástól eltelt ezer évre, akkor láthatjuk, hogy - szerencsére zömében - jó és virágzó időszakok töltik ki ezt az ezer évet. Persze voltak nehézségek, azonban a soproniak egy erős, összefogó, lokálpatrióta közösséget alkotnak, amely ezeken a nehézségeken mindig úrrá lett. Nem tudott minket tönkretenni sem a török, sem a tatár, sem a két világégés. Most egy kicsit nehezebb évek járnak felénk, elég ha az elmúlt 2 év koronavírusos időszakára gondolunk, amit már el is felejtettünk, olyan sikeresen lettünk túl rajta. Viszont most kitört a háború a szomszédunkban, és Európában energiaválság bontakozott ki. A történelmi tapasztalatok alapján azt gondoljuk, hogy takarékossággal, spórolással, összefogással, a rászorulókon való segítéssel ezen is egy-két év alatt túl leszünk – hangsúlyozta dr. Simon István. 

Az ünnepségen közreműködött a Szent Mihály-templom énekkara, a Goldmark Énekegyüttes Pavelka Krisztina karnagy vezetésével. A templomkertben a Petőfi Sándor Általános Iskola és MI Táncegyüttese lépett fel a Fajkusz Banda kíséretében. 

 

Fotó: Griechisch Tamás


 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek