Szent Mihály-napi Ünnepi Szentmise és Búcsú Sopronban

  2016. szeptember 25. - www.sopronmedia.hu

Sokan vettek részt a Szent Mihály templomban tartott ünnepi szentmisén és az azt követő búcsún vasárnap délelőtt.

Az ünnepi szentmisét a Szent Mihály templomban P. Kozma Imre OH prior, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója celebrálta, ahol jelen volt Dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere, Dr. Simon István alpolgármester és több közéleti személyiség is. A misén hallott ünnepi gondolatok és tanítások után a templomkertben folytatódott a Szent Mihály napi ünnepség. 

 

SZENT MIHÁLY NAPJA  (SZEPTEMBER 29.)

Szent Mihály arkangyal ünnepe. A hagyomány szerint ő a túlvilágra költöző lélek kísérőtársa, bírája. Ezzel függ össze a halottszállító saroglya "Szent Mihály lova" elnevezése. E nappal megkezdődött az ún. kisfarsang ideje, a lakodalmazások őszi időszaka, mely Katalin napjáig (nov. 25.) tartott. Mihály napja a név gyakorisága miatt kedvelt névünnep. Szent Mihály napja, a gazdasági év fordulója. Ezután kezdték a kukoricát törni. A Szent György napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották haza. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is volt. A Hortobágy vidékén Mihály nap volt számukra a legnagyobb ünnep, amikor mulatságokat, bálokat is rendeztek. E napon gyakran vásár is volt, a pásztorok ilyenkor egészítették ki a felszerelésüket. A cselédfogadás egyik időpontja. Sokféle, időjárással kapcsolatos szólás, közmondás ismeretes Szent Mihály-napra vonatkozóan. Közismert mondás: "Szent Mihály lova deres, behozza a telet!" Az Ipoly menti falvakban úgy tartották, ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani. A pásztorok az állatok viselkedéséből jósoltak az időjárására. Ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú, erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét.

fotó: Nagy Nicko László

fotó: Nagy Nicko László

fotó: Nagy Nicko László

Dr. Simon István, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitó beszédében emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy ez a nap a számvetés ideje is. Ha pedig számvetés, akkor érdemes visszatekintenünk a hazánkat és egyben a városunkat érintő jelentős léptékű változásokra. Emlékeztetett, hogy hazánk a gazdasági fejlődés útjára lépett, ami által a munkanélküliség jelentősen csökkent, és így jelentően emelkedett a foglalkoztatottság Magyarországon. Emelkedtek a bérek és a minimálbér, végrehajtásra került a rezsicsökkentés, ezáltal csökkent a villany, távhő, gáz és víz díja, ezzel havi szinten is jelentős megtakarítási lehetőséget kínálva a családoknak. Az elmúlt esztendőben megkezdődött és nagy hangsúlyt kapott az adócsökkentés és az otthonteremtés is, ami a jövőben is prioritást élvez.

Az alpolgármester emlékeztetett a Sopront érintő mérföldköveknek számító eseményekre is. Kezdve azzal, hogy tavaly a kormány a közel 15 milliárd forintos - felhalmozott - önkormányzati tartozást is átvállalta, ezzel komoly gondokat levéve a soproniak válláról. 2015 márciusában Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program keretein belül elsőként látogatott városunkba, ahol dr. Fodor Tamás polgármesterrel jelentős fejlesztési megállapodásokat írtak alá. Ennek köszönhetően többek közt megújul és jelentős fejlesztés előtt áll a Fertő tó és környéke, a gyorsforgalmi út megépítése, történelmi belvárosunk és a Lövérek megújítása valamint a tervekben szerepel az iparosítási program is. Ennek a programcsomagnak köszönhető a már elkészült és megújult  Várkerület is, amit örömmel vettek birtokba a soproniak.

Több mint félmilliárd forint kormányzati támogatásból újult meg a Szent Orsolya Katolikus Gimnázium és közel 7 milliárd forintos fejlesztést kapott a Soproni Gyógyközpont, hiszen felépült és átadásra került a Diagnosztikai Tömb.

Megújult a Kuruc-domb, ahol sportpályák újultak meg és 40 szociális lakás is átadásra került. Bővítésre került a Sportcentrum és fejlesztésen esett át a Városi Stadion is. Hamarosan megújul a Szent-Mihály templom is, hiszen a tervek már készen vannak, jövőre már feltételezhetően egy új környezet fogadja majd itt az embereket. 

fotó: Nagy Nicko László

Dr. Simon István elmondta, hogy a sok munka mellett a tavalyi esztendőben azonban egy problémával is szembesülnie kellett hazánknak. Ez pedig az a migráns áradat, ami elárasztotta az országot és egyben Európát is. Gyakorlatilag a migránsok miatt tanácstalan és szorong Európa, elég csak az áldozatokat követelő terrortámadásokra gondolni, melyek végigsöpörtek a földrészünkön. 

Egy hét múlva népszavazást tart Magyarország, ahol felelős döntést hozhatnak az állampolgárok abban a tekintetben, hogy melyik utat választják, és hogy milyen jövő elé nézhet hazánk a betelepítéssel kapcsolatban. Arra kér mindenkit, hogy vegyen részt a népszavazáson és hozzon helyes döntést, hiszen fontos, hogy közösen védjük meg hazánkat, álljunk ki együtt Magyarországért és védjük meg szeretett hazánkat. 

fotó: Nagy Nicko László

Az alpolgármester szavait délelőtt vásár, színes programok, néptáncbemutató és baráti beszélgetések követték, ahol mindenki jól érezte magát, ezzel is megünnepelve a Szent Mihály-napot.  

fotó: Nagy Nicko László

fotó: Nagy Nicko László

fotó: Nagy Nicko László

fotó: Nagy Nicko László

Kérem, várjon... Kérem, várjon...