| 2017. október. 1. | 2 perc olvasás

Szent Mihály napi ünnepi szentmise és búcsú volt Sopronban

Sopron védőszentjének ünnepén a hagyományokhoz híven idén is szentmisét és búcsút tartottak a Szent Mihály templomban és annak kertjében vasárnap délelőtt.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa a Szent Mihály templomban Dr. Lukácsi Zoltán ezüstmisés atya, a Győri Hittudományi Egyetem rektora volt, amelyen jelen volt Dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere, Dr. Simon István alpolgármester és több önkormányzati képviselő valamint intézményvezető is. A misén hallott ünnepi gondolatok és tanítások után a templomkertben folytatódott a Szent Mihály napi ünnepség, amely előtt a résztvevőket köszöntötte Horváth Imre városplébános majd ünnepi gondolatait mondta el Barcza Attila tanácsnok, önkormányzati képviselő, az Ifjúsági, Turisztikai és Sport Bizottság elnöke. 


Barcza Attila ünnepi köszöntőjében felidézte a Szent Mihály napi ünnepség jelentőségét és szokásait valamint emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy ez a nap a számvetés ideje is. Szent Mihály főangyal nagysága és tisztelete mindig meghatározó volt a soproniak számára - tette hozzá - akihez szólt ma is az ének és az ima. Az igazság, az erő és a bölcsesség megtestesítője Szent Mihály, amely három tulajdonságra, erényre a szabad királyi városnak nagy szüksége volt többször is a történelem során és melyekre napjainkban is nagy szükség van, hiszen minden kornak megvannak a maga nehézségei, amelyekkel szembesülni vagyunk kénytelenek. 
 

 

Ma egy olyan korban élünk - mondta Barcza Attila - amikor az értékek talajtvesztettek lettek és ahol erkölcsi és morális válság van, amikor olyan feladatok előtt állunk amikor is ezeket a problémákat meg kell szüntetni és ismét meg kell újulnunk és erősődnünk. Manapság nehéz megkülönböztetni a jót a rossztól, aminek egyik példája az a médianyomás is, amikor gyakran találkozhatunk megtévesztő, hamis információkkal, melyek megvezethetik az embert és amely negatív irányba is képes befolyásolni a józan gondolkodást. 

A tényekre és a közeljövőre tekintve Barcza Attila elmondta, hogy történelmi példákban mérhető kormányzati támogatás segítségével újul meg a Leghűségesebb város, ahol intézményeink, bölcsödéink, óvodáink, iskoláink teljes felújításon esnek át, megszépülnek köztereink és belvárosunk, parkolóház és iparipark épül valamint elkezdődik a gyorsforgalmi út építése is, amely által bekapcsolódhatunk Európa úthálózatának vérkeringésébe. 

A kétmilliárdos támogatásnak köszönhetően az említetteken kívül a Szent Mihály templom is teljes megújuláson mehet keresztül, amely minden bizonnyal a soproniak számára szintén nagyon jó hír, hiszen olyan történelmi értéket képvisel az épület a városban melyet minden soproni a szívén visel. 

Barcza Attila zárszóként hozzátette, hogy mindezekhez a folyamatokhoz Szent Mihály ünnepén nem is kérhetne mást, mint hogy a főangyal továbbra is védje és óvja Sopront és segítsen szép várost építeni. 

Az ünnepi köszöntőt követően a templomkertben vásár, színes programok, néptáncbemutató és baráti beszélgetések következtek, ahol fellépett a Fajkusz Banda és a Pendelyes Táncegyüttes is. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek