| 2024. április. 7. | 2 perc olvasás

Szentmisével és csendes főhajtással emlékeztek Szemelliker Antal plébánosra

Szentmisével emlékeztek április 7-én Szemelliker Antal egykori plébánosra a Szent Mihály-templomban. A szertartáson Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is részt vett. A szentmisét dr. Reisner Ferenc püspöki helynök celebrálta. A szertartást követően a vértanú emléktáblájánál csendes főhajtással tisztelegtek a résztvevők.

Reisner Ferenc atya csodálatos szentmisét mutatott be Sopronban, amelyen mind a magyar, mind a horvát hívek részt vettek. Közösen megemlékeztünk a tanácsköztársaság vértanújáról, Szemelliker Antal papról, akinek élete, hite és egész küldetése példaértékű lehet mindannyiunk számára

- mondta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

fotó: Griechisch Tamás

Szemelliker Antal, az egykori fülesi plébános tiszteletére tartott misét dr. Reisner Ferenc püspöki helynök celebrálta.

Fehérvasárnap és az isteni irgalmasság vasárnapja van, még átragyogja a feltámadás dicsősége az életünket. Ezen a szentmisén Szemelliker Antalra emlékeztünk, akit 105 évvel ezelőtt golyó általi halálra ítéltek úgy, hogy teljesen ártatlan volt. Jézus példája mutatja, hogy a vértanúk éltetik az egyházat, és megújítják az egyházi közösségeket. Reméljük Antal atyának a közbenjárását is, hogy segít bennünket, hogy átgondoljuk, életünkben nem mindig természetes az, hogy mindenünk megvan, mindig vannak megpróbáltatásaink

- tette hozzá dr. Reisner Ferenc atya.

A misén jelen volt dr. Balogh Márta szerzetesnő, aki Antal boldoggá avatásának posztulátora. Ugyanis az egyházmegye kezdeményezte a vértanú boldoggá avatását. Ez egy hosszabb folyamat, és olyanok érdemelhetik ki, akik hősiesen gyakorolták az erényeket, és vérüket adták az egyházért.

fotó: Rombai PéterA szentmisét követően az egykori bíróság falán, a Lackner Kristóf utcában - ahol Szemelliker Antalt kivégezték - található emléktáblánál egy ima elmondását követően csendes főhajtással emlékeztek a vértanúra. Az emléktáblát még 2019-ben a plébános halálának 100. évfordulója alkalmából állította Szemelliker Antal családja, valamint a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat.


Szemelliker Antal 1882. május 25-én született Vulkapordányban egy tízgyermekes, horvát anyanyelvű család kilencedik gyerekeként. Tanulmányait a soproni Szent Asztrik Bencés Gimnáziumban, majd a győri bencés gimnáziumban, végül a nagyszemináriumban végezte. 1905 júniusában pappá szentelte Széchenyi Miklós püspök. Plébánosi szolgálatát 1910. december 5-én kezdte meg Fülesen, melyet egészen haláláig folytatott. 1919. április 10-én hajnalban az igazságügyi palota Lackner Kristóf utcai épületében végezték ki.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek