| 2019. augusztus. 9. | 3 perc olvasás

Szenvedéllyel dolgozni - Diebold életműve követendő példa a Jerevánon

A soproni Jereván lakótelep legsikeresebb és legnépszerűbb rendezvényei közé tartozik a RETRO-Sopron, amelynek a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzata megtalálta az ideális helyszínét a két éve felújított szolgáltatóház belső udvarában.

Idén is kétszáznál többen jöttek össze Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotóarchívuma vezetője vetítettképes szabadtéri előadására.

A nyáriesti RETRO-Sopron pénteken este egy igazi, a nagyközönség által még eddig nem látott különlegességet, a soproni fotográfia legjelentősebb alakját mutatta be.

Az 50 éve elhunyt Diebold Károly fotográfust a szakma és szakemberek által is maximálisan elismert szakmai tudása, elkötelezettsége tette ismertté már a maga idejében is, de a mindennapok embere mégis keveset tud róla – mondta el Bolodár Zoltán zenés válogatásában, amely során a Soproni Múzeumban őrzött közel 15 ezer Diebold felvételből válogatott képekkel mutatta be az alkotó életművét.

A Szolgáltatóház a Jereván szíve, két éve történt felújításával egy igényes helyszíne minden ott működő intézménynek, vállalkozásnak, szolgáltatásnak, ahova az ügyfelek is szívesen jönnek, és közösségi rendezvények igényes tere is. Így a RETRO-Sopron méltó és ideális helyszíne – mondta el Tóth Éva, a körzet képviselője, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat elnöke. A képviselő hozzátette: öröm látni, hogy a RETRO-Sopron Jerevánon immár második alkalommal tartott rendezvénye mennyi embert vonz a városrészbe. Sopron minden részéből érkeztek érdeklődők, ami azért is öröm, mert büszkék vagyunk arra itt, hogy mekkora változáson ment át az utóbbi 8 évben a lakótelep, hogy mennyi fejlesztés történt. Rá sem lehet ismerni a város ma már egyik legdinamikusabban fejlődő, szépülő negyedére, és ezt mindenki látja és értékeli – fejtette ki Tóth Éva.

Köszönetet mondott minden támogatónak, közreműködőnek, akinek munkája benne van a rendezvény sikerében, különösképpen Bolodár Zoltánnak, a Soproni Múzeum fotóarchívum-vezetőjének, aki maximális professzionalitással, elkötelezettséggel, igényességgel mutatja be Sopron fotókon megörökített értékeit.

A mai vetítésnek az az alapüzenete, amit a Diebold-életmű és Bolodár Zoltán megfogalmazott: „csak olyasvalaki képes ilyen jelentőségű életművet hátra hagyni, aki szenvedéllyel szereti a munkáját” – mondta Tóth Éva. Hozzátette: Ez nekünk, a részönkormányzatnak követendő példa és elhivatás: szenvedéllyel dolgozni Sopronért.

Tóth Éva hozzátette: a tavalyi és idei sikeres RETRO-Sopron példáján idén szabadtéri nyáresti mozit is szervez a Részönkormányzat a szolgáltatóház udvarára, amelyen a RETRO-Sopron közönsége által megszavazott filmet fogják levetíteni augusztus 24-én, szombaton.


fotó: Griechisch Tamás

-Korábban úgy tartottuk, hogy az 50 éve elhunyt soproni Diebold Károly fotográfus a város szépségeinek a megörökítője. A jelenleg is feldolgozás alatt lévő életmű ismeretében ezt a képet szerettem volna árnyalni, és a Diebold életmű új aspektusait megmutatni a nézőknek – fejtette ki Bolodár Zoltán. - Az előadásban a megszokott „Dieboldos” képeken kívül egy eddig kevésbé ismert világ is megjelent, többek között a soproni üzemek, közintézmények a szociofotó kategóriájába sorolható ábrázolásokon. Az életmű átfogó értelmezése ugyan még várat magára, annyi azonban bizonyos, csak olyasvalaki képes ilyen jelentőségű életművet hátra hagyni, aki Sopron megszállottja. Hiszek abban, hogy ha valamit nagyon szeretünk és időt, energiát nem sajnálva foglalkozunk vele, az formálja a környezetünket és formálja saját magunkat is.

Diebold Károly (1896-1969) életművét napjainkig számon tartják és kutatják történészek, restaurátorok, illusztrátorok, műemlék-védelemmel foglalkozó szakemberek. Képei segítségével újult meg számos soproni műemlék, amelyeknek eredeti állapotát csak az ő fotográfiái őrizték meg. Számos Sopronról szóló könyvhöz készített illusztrációt, a korszak legjobb, Sopron és környékét kutató szakembereivel dolgozott együtt. Közülük a legismertebb Csatkai Endre neve, akinek számos publikációját segítette képeivel.

Az életművet bemutató sikeres kulturális rendezvényen részt vett Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok és a részönkormányzat több képviselője is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek