Szenzációs magyar találmány az útépítésben: gumibitumen-technológia

Tudtad, hogy egy magyar találmány a gumibitumen költséghatékonyan meghosszabbítja az utak élettartamát, jobb tapadással növeli a biztonságos autóvezetést és segít eltüntetni a felhalmozódott autógumi hulladékot is?

Rangos díjat nyert egy magyar találmány a Vegyészmérnökök Nemzetközi Intézete által rendezett nemzetközi versenyen. A MOL és a Pannon Egyetem által kifejlesztett „kémiailag stabilizált gumibitumen” az év innovatív terméke kategóriában hozta el a fődíjat.

A gumibitumen azért különleges, mert az eredeti bitumenrecepten csak annyit változtat, hogy a teljes összetevők 15 százalékát a hulladékként kezelt gumiabroncsból visszanyert gumiőrleménnyel váltja ki, minek köszönhetően ellenáll a nyomvályúsodásnak, a fáradásnak, a repedezésnek és a kátyúsodásnak, így a gumibitumennel épített utak élettartama kétszer hosszabb, mint a hagyományos bitumennel építetteké.

(https://www.profession.hu/)

A gyártásfolyamat nem kíván meg semmilyen különleges eljárást, a gumibitumenes aszfalt terítéséhez nem kellenek különleges eszközök. Ez évente mintegy harmincezer tonna hulladék gumiabroncs feldolgozását és újrafelhasználását jelentené. A találmánynak köszönhetően változatlan útépítési költségek mellett az utak élettartama mintegy 10-15 évvel megnőne, és jelentősen kitolódna a karbantartási idő, vagyis a közutak felújítási ideje is 10 évről 30-35 évre nőne, ami több ezer milliárd forinr megtakarítást jelent.

Az új technológia további előnye, hogy csökken a menetzaj és nő az autó tapadása a kanyarokban, ami a közlekedés biztonságot növeli.

Külföldön is értékesíti a Mol a gumibitumen-technológiát. A MOL és a Pannon Egyetem által kifejlesztett technológián alapuló, a tatárföldi Nyizsnyekamszk városa mellett épülő gumibitumengyár beruházásának elindítása kapcsán Világi Oszkár, a MOL Csoportszintű Innovatív Üzletágak és Szolgáltatások ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy ez az innováció példaértékű a fenntarthatósági törekvések szempontjából is. Oroszországban is történt egy jelentős előrelépés, hiszen az építésügyi minisztérium felvette a gumibitument az építési erőforrások katalógusába, így már az egész ország területén alkalmazni lehet a terméket.

A Pannon Egyetem és a Mol megteremtették a gyártás feltételeit Zalaegerszegen és az új gumibitumen-üzemet évi húszezer tonna kapacitással működtetik.

(https://mol.hu/)

A gumibitumen alkalmazásának legfőbb előnyei:

A normál bitumenes úthoz képest hosszabb élettartam érhető el.

Fáradási tulajdonságai kiválóak, ezért kevésbé repedezik az aszfaltút.

Nagyobb terhelhetőséget, kisebb nyomvályúsodási hajlamot eredményez.

Az ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét.

A hosszabb élettartam és jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséget eredményez.

Kisebb menetzaj érhető el.

Nagyobb a közlekedés biztonság a jobb vízelvezető képesség miatt.

Megoldást kínál a hulladék gumiabroncsok környezetbarát feldolgozására és hasznosítására is.
 

Forrás: https://mol.hu/

https://index.hu/

https://alternativenergia.hu/

Borítókép: https://ingreen.hu/

Legnépszerűbb cikkek