| 2023. szeptember. 16. | 1 perc olvasás

Szeptember a vérnyomásmérés hónapja

A magas vérnyomás népbetegség: a hazai felnőtt lakosság körében az előfordulása meghaladja a 30 százalékot, de gyermek- és serdülőkorban is egyre gyakrabban diagnosztizálják. A Nemzetközi Hipertónia Társaság szeptembert a vérnyomásmérés hónapjává nyilvánította, a mozgalommal a hipertónia veszélyeire és időben történő felismerésére hívják fel a figyelmet.

A magasvérnyomás-betegség kialakulása komplex folyamat. Az esetek mintegy 90 százalékában genetikai tényezők és életmódbeli okok (elhízás, mozgásszegény életvitel, túlzott stressz, káros szenvedélyek) állnak a hátterében. Ritkábban jelentkezik másodlagosan, egyéb betegség következtében – tájékoztatott dr. Hati Krisztina, a Soproni Gyógyközpont Kardiológiai – Belgyógyászati Összevont Osztályának osztályvezető főorvosa.

Nagyon fontos a korai felfedezés, az időben megkezdett gyógyszeres terápia és az életmódbeli változtatások, hogy elkerüljük olyan súlyos szív- és érrendszeri betegségek, mint például a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófa vagy a veseelégtelenség kialakulását.

A magasvérnyomás-betegség sokszor teljesen tünetmentes, vagy csak enyhe tünetekkel (fejfájás, szédülés, tarkótáji nyomás) jár, emiatt sokáig rejtve maradhat. A vérnyomásunkat érdemes rendszeresen mérni, hogy az emelkedett értékeket időben felfedezzük – tanácsolja a kardiológus főorvos.

Általában a 120/80 Hgmm értéket tekintjük a legmegfelelőbbnek. Efelett emelkedett, a 140/90 Hgmm értéket meghaladva pedig már kóros vérnyomásról beszélünk. Ha valaki több alkalommal is emelkedett értékeket mér, keresse fel a háziorvosát! Legtöbbször egyénre szabott, gyógyszeres kezelés és életmódváltoztatás szükséges. Ma már számtalan kombinált készítmény létezik, amelyek egy tablettában több hatóanyagot is ötvöznek – tette hozzá.

fotó: Soproni Gyógyközpont 

A diagnózis felállításához egyetlen magasabbnak mért vérnyomásérték még nem elegendő. A vérnyomás általában a nap során ingadozik, időjárási körülményektől függően is változhat, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és az eredmények rögzítése. Ez történhet vérnyomásnapló vagy telefonokra tölthető applikáció segítségével is.

A vérnyomásmérésnek is megvannak a szabályai: nyugalmi helyzetben, felkaron kell elvégezni, lehetőség szerint egy asztalra helyezve a kezünket. A mérést megelőző fél órában ne fogyasszunk kávét, alkoholt, ne cigarettázzunk és ne sportoljunk. Mérés közben ne mozogjunk és ne beszéljünk, mert ezek is befolyásolják a kapott értéket – sorolta dr. Hati Krisztina.

Mivel a hipertónia civilizációs népbetegség, a megelőzéséért sokat tehetünk rendszeres testmozgással, a túlsúly elkerülésével, egészséges étkezéssel, az alkohol és a dohányzás mellőzésével, valamint stresszmentes életvitellel.

Legnépszerűbb cikkek