| 2020. július. 26. | 1 perc olvasás

Szeptember közepén változnak a receptfelírás feltételei

Az egyszerűsített receptkiváltás megmarad a veszélyhelyzet után is, azonban nem írható fel gyógyszer a telefonon vagy e-mailben jelentkező betegeknek szeptember 17. után – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A tájékoztatás szerint a TAJ-szám megadásával tehát továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket a patikákban, de szeptember 17. után az orvosok nem írhatnak majd fel gyógyszert a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek.

A július elseje előtt kiállított eReceptek felírási igazolásai a vények lejáratának végéig továbbra is érvényesek maradnak. Az igazolást csak a beteg külön kérésére kell kiállítani, 14 év alattiak gyógyszerének rendelése esetén viszont minden esetben szükséges az igazolás.

Ezeket idővel felválthatják azon felírási igazolások, amelyeket már nem kötelező NEAK-formavényre nyomtatni, hanem egyszerű fehér, A4-es papíron is elfogadhatók lesznek. A patika a gyógyszer kiadása után már nem tarthatja meg a felírási igazolást, azt a gyógyszert kiváltó személynek vissza kell adni, hitelt érdemlő megjelöléssel arról, hogy a gyógyszerkiadás megtörtént - írták.

 

Borítókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek