Szeptemberben már várható, hogy sikerül előállítani a vírus elleni megfelelő vakcinát

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatót tartott vasárnap.

Szlávik János infektológus főorvos miközben megemlékezett anyák napján az édesanyákról, a sajátját is köszöntötte, valamint megköszönte az egészségügyben dolgozók felé áramló szeretetet és gondoskodást, az apró ajándékokat. Hozzá tette, hogy már nagyon sok mindent tudnak a vírus természetéről ahhoz, hogy védekezni tudjanak ellene. Ez a tudás még nem teljes, de ahhoz elég, hogy egy nagyobb járványt megelőzzenek. Elmondta, hogy szeptemberben már várható, hogy sikerül előállítani a vírus elleni megfelelő vakcinát.

A koronavírus járvány miatt rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődnek meg hétfő reggel 9 órakor a magyar nyelv és irodalommal az idei érettségi írásbelik – közölte Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Az írásbelik előtti időszakban sűrűbben járnak majd a tömegközlekedési eszközök, a vizsgahelyszínek környékén rendőri felügyelet lesz.

Mindenhová megérkeztek a védekezéshez szükséges eszközök, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak pedig kesztyűt is biztosítanak. A maszkok használata tantermen kívül kötelező lesz,  de a vizsgák alatt is ajánlott – mondta.

Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kap, a vizsgák előtt alaposan kitakarítják az épületeket, ellenőrzik a mosdók felszereltségét, tisztaságát. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a diákok még hétfő reggel is meggondolhatják magukat és semmilyen szankció nem éri azokat, akik nem jelennek meg a vizsgán.

A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – tette hozzá. Maruzsa Zoltán megköszönte a tanároknak az érettségiben való részvételt és sok sikert kívánt a diákoknak.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a rendőrök a hétvégén eddig 3512 esetben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése miatt. Szólt arról, hogy Budapesten és Pest megyében az eddigi kijárási és nyitvatartási korlátozások maradnak hatályban. Az ország többi részén valamennyi üzlet, strand, szabadtéri fürdő, múzeum, állatkert kinyithat és látogatható. Az üzletekben és a tömegközlekedésben azonban szájat, orrot eltakaró orvosi maszkot, sálat vagy kendőt kell viselni - hangsúlyozta Kiss Róbert. A sportrendezvényeket nézők nélkül meg lehet tartani, edzeni sem tilos - tette hozzá.

Legnépszerűbb cikkek