Szeptembertől új szabályok érvényesek a határvédelemben

A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány, ennek értelmében szeptember 1-től külföldi állampolgár csak indokolt esetben léphet Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napig karanténba kell menniük, vagy két negatív tesztet produkálniuk – mondta a kormány pénteki ülése után tartott Kormányinfón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a döntés hátteréről azt mondta, hogy Európában elkezdődött a koronavírus-járvány második hulláma, az országra nézve a legnagyobb veszélyt a vírus behurcolása jelenti. Meg kell védenünk a magyar gazdaságot, a magyar emberek egészségét – fogalmazott a kancelláriaminiszter, hozzátéve, hogy egyszerre kell az idősek és az iskolakezdés biztonságáról gondoskodni, valamint megőrizni a munkahelyeket.

Ennek értelmében szeptember 1-től külföldi állampolgár csak indokolt esetben léphet Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napig karanténba kell menniük, vagy két negatív tesztet produkálniuk.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a tranzitforgalmat biztosítják, a humanitárius folyosó továbbra is működni fog, a sportesemények esetére pedig szigorúbb szabályok léptek életbe. Egyedi esetekben továbbra is az országos rendőrfőkapitány adhat felmentést.

Ha zárjuk a határokat és az itthon létező szabályokat betartjuk, vagyis hordjuk a maszkot, megtartjuk a távolságot és rendszeresen kezet mosunk, akkor kordában tartható a vírus - mondta a miniszter. Ez mindnyájunk érdeke – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy megszűnik az országok járványügyi besorolása, minden ország vörös lesz, Magyarország pedig zöld színű.

Elmondta azt is, hogy ezek a szabályok egy hónapig maradnak érvényben. 

A kivételekre vonatkozó részletszabályokról, amelyek várhatóan az ingázókat is érintik, szombaton 7 órakor ülésezik a határvédelmi akciócsoport.

Legnépszerűbb cikkek