| 2021. február. 9. | 1 perc olvasás

Szerdától szigorítja a határellenőrzést Ausztria

Szerdától, február 10-től, új beutazási rendelet lép hatályba Ausztriában. A beutazást megelőzően online regisztrációt kell kitölteni, és a belépést követően mindenki köteles hatósági házi karanténba vonulni – az ingázókra ez nem vonatkozik – ők egy negatív Covid-teszttel léphetik át a határt karanténba vonulás nélkül.

A beutazást követő ötödik naptól van lehetőség ingyenes PCR- vagy antigénteszt elvégeztetésére azok számára, akik más országokból utaznak be de nem ingázók, hanem turisták vagy többfajta más okból léptek be Ausztriába.

A rendelet hatálya ilyen formában nem terjed ki az ingázókra, a szükségszerű mezőgazdasági vagy erdőgazdasági munkát végzőkre, a személyforgalmi tranzit- és a nemzetközi tranzit-teherforgalomra, valamint a sürgősségi orvosi ellátásban részesülőkre.

Az ingázóknak, ahogy már régebben jelentettük, kötelező a határon való átlépés előtti regisztráció és a negatív Covid-teszt eredmény bemutatása. A teszt hét napnál nem lehet régebbi – ezekkel nap mint nap ingázhatnak Ausztria és Magyarország között.

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térségnek az országaiból – Anglia már nem tartozik ide – a beutazóknak 72 óránál nem régebbi negatív teszteredményt kell felmutatniuk, illetve ugyanúgy szükséges a regisztráció is. Ezt követően érvényes rájuk a 10 napos karantén. Teszt nélkül is beléphetnek ők is, azonban a lehető leggyorsabban, de maximum 24 órán belül saját költségükön el kell végeztetniük a tesztet. Ez a teszt sem mentesít a karantén alól, de lehetőség van 5 nap után egy újabb tesztre, ami kiválthatja a karantént.

Az országos szintű újranyitás egy tartományt azonban egyáltalán nem érinthetett: Tirolt.

A síparadicsomairól híres régióban ugyanis egyre többen betegszenek meg a koronavírus dél-afrikai mutációjától. Eddig 293 olyan esetet regisztráltak a tartományban, amelyet biztosan a dél-afrikai variáns okozott, miközben a szállodák zsúfolásig teltek vendégekkel. A tartomány vezetői – nagy viták árán – hétfőn végül úgy döntöttek: nem enyhítenek, hanem inkább szigorítanak a szabályozásokon. Nem szeretnék ugyanis, ha megismétlődne az egy évvel ezelőtti helyzet, amikor pont egy tiroli síközpontból indult el az új koronavírus.

Ausztria figyelmeztetést adott ki Tirolra. Sebastian Kurz kancellár azt mondta: aki csak teheti, kerülje a tartományt.

Legnépszerűbb cikkek