| 2023. február. 8. | 1 perc olvasás

Szerelmes grófok, hercegek nyomában

„Szerelmes Bezerédjek, Erdődyek, Esterházyak és Széchényiek“ mottóval első alkalommal hív Valentin-napi sétára február 11-én a soproni Tourinform Iroda. A séta a szebbnél szebb belvárosi palotákat érintve az itt élt nemesi családok szerelmi kapcsolataiba is bepillantást nyújt.

Sopron történelmi belvárosában egymás mellett sorakoznak az egykori főúri paloták, melyek a török hódoltság után épültek, amikor javarészt katolikus főúri családok telepedtek le Sopronban, és téli rezidenciákat hoztak létre. Ezek az épületek ma fontos idegenforgalmi látványosságai Sopronnak, de a 17-18. századról és a családok történetéről is rengeteget tudnak mesélni. Bene Csaba idegenvezető több tematikus sétára is felkészült már, egy ilyen anyaggyűjtés során jött az ötlet, hogy a családok szerelmi kapcsolatai is megérdemelnének egy külön programot - írta weboldalán a magyarok.orf.at

fotó: ORF/Weber Katalin

Beleolvasott többek között Esterházy Pál és Orsolya levelezésébe is, de a Széchényi család férfi tagjainak különleges szerelmi kapcsolatai is felkeltették érdeklődését.

A Bálint-napi séta érinti az Erdődy-palotát, a Cézár-házat, a Széchényi-palotát, a Bezerédj-palotát romantikus anekdotákat elmesélve. Sőt, a főtéri Szentháromság-szobor is rejt egy olyan nőalakot, amelyet érdemes megemlíteni a séta során. De azt is megtudhatjuk, hogy az egykori Városháza vagy Tábornok-ház nemcsak a bécsújhelyi béke ratifikálásának színhelye volt, hanem a 15. század végén az akkori jegyző, Johann Gugelweit is itt jegyezte le a magyar nyelvű szerelmi költészet első emlékét, a Soproni virágéneket.

fotó: ORF/Weber Katalin

A soproni Tourinform iroda rendszeresen kínál tematikus sétákat a belvárosban, magyar és német nyelven is. A Bálint-napi séta február 11-én, 14 órakor indul a soproni Tourinform iroda előtt. (Szent György utca 2.) A séta időtartama: 1,5-2 óra.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek