| 1 perc olvasás

Szerencse fel!

Idén is a Görbehalmi Bányászmúzeumban ünnepelték a bányásznapot. A szombati ünnepségre a településrész apraja-nagyja összegyűlt.

 - Hagyományaink csak akkor élnek tovább, ha ápoljuk őket! Erről a hagyományápolásról szól a görbehalmi bányásznap, melyet a bányászmúzeum tulajdonosa, Szigeti Sándor kezdeményezésére és szervezésében minden évben megtartanak. Köszönjük neki, hogy ápolja ezt a lángot! – hangsúlyozta az ünnepségen dr. Farkas Ciprián polgármester.

 

 - A bányásznap hosszú múltra tekint vissza. Szent Borbála a bányászok védőszentje, így hagyományosan december 4-én, Borbála-napon is ünnepeltek, de Szent István király napján is volt bányásznap. 1951-től szeptember első vasárnapján országosan egységesen tartják a bányásznapot az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére – idézte fel az ünnep történetét dr. Szemán Attila, a Soproni Múzeum Központi Bányászati Múzeumának főmuzeológusa.

A bányásznapi ünnepség lezárásaként a résztvevők - köztük Stöckert Tamás önkormányzati képviselő – megkoszorúzták Szent Borbála szobrát.

Legnépszerűbb cikkek