Jó szerencsét! – Görbehalmon is megemlékeztek a bányászokról

1951-től től kezdődően szeptember első vasárnapja bányásznap – ennek szellemében Görbehalmon is fejet hajtottak a Sopron környéki bányászokra emlékezve, akik becses, időtálló értékeket teremtettek fáradtságos munkájuk által. A szombati rendezvényen új települési zászlóval is gazdagodott Görbehalom.

- A múltban Brennbergbánya lakói jólétüket a bányászatnak köszönhették – hangsúlyozta ki ünnepi beszéde elején dr. Erdélyi Lajos, a Görbehalmi Bányászati Hagyományápoló Egyesület elnöke. – A mélység munkásainak erőfeszítései nem voltak hiábavalók, embert próbáló hivatásukkal olyan kulturális és erkölcsi tradíciókat teremtettek, amelyek mind a mai napig példaként élnek a település lakói előtt – mondta az elnök, majd hozzáfűzte: a bányászkorszak értékeit a mostani lakóknak erkölcsi kötelezettségük továbbadni, például a hagyományok ápolásával.


fotó: Griechisch Tamás

A bányászokról megemlékezett Táp Lászlóné, Brennbergbánya, Ó- és Új-Hermes, valamint Görbehalom részönkormányzatának elnöke is, aki egy bányászzászlót is átadott Szigethi Sándornak, a Görbehalmi Bányászmúzeum tulajodonosának. – Ez a lobogó egy 120 éves zászló aktualizált másolata, amelyet a hálánk jeléül készíttettünk el Szigethi Sándornak, mivel annyira elkötelezetten őrzi a bányászattal kapcsolatos emlékeket, és amiért általa ilyen méltó módon tiszteleghetünk évről-évre a letűnt bányászok hőseissége előtt – fejtette ki a részönkormányzati elnök. A zászlóra felkerült a Görbehalom felirat is, így méltó települési lobogója lesz a településrésznek.


fotó: Griechisch Tamás

- Ezen a zászlón is megtalálhatók azok a különleges jelképek, amelyek elődeink lobogóit is ékesítették – ismertette a zászlót dr. Szemán Attila, a soproni Központi Bányászati Múzeum főmuzeológusa. A szakértő rávilágított arra, hogy hazánkban már a középkorban is voltak bányászzászlók, amelyek eredetileg a bányászvárosok, később a bányász testvériségek fontos, szimbólum értékű kincsei voltak.


fotó: Griechisch Tamás

 – Mindenki tudja, hogy itt a bánya és a szén a családok megélhetését, az emberek létbiztonságát jelentette – emelte ki ezt a tényt Szigethi Sándor is, aki hivatásnak tekinti a szakmával kapcsolatos régi relikviák, és hagyományok őrzését, ápolását. Mint mondta, ha az utókor nem becsüli meg ezeket az értékeket, akkor a település történelmének legfontosabb fejezete elvész.


fotó: Griechisch Tamás

Az előadás után Táp Lászlóné, dr. Erdélyi Lajos, és dr. Szemán Attila megkoszorúzták a Szigethi Sándor bányászati-gyűjteményének otthont adó udvaron álló Szent Borbála szobrot. A rendezvényen részt vett Mágel Ágost, Sopron Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője is.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek