| 2019. augusztus. 31. | 2 perc olvasás

Szerencse fel! - zengett a bányászhimnusz Görbehalmon

Jubilált a bányásznapi ünnepség a Görbehalmi Bányászmúzeumban: szombaton 10. alkalommal gyűltek össze a hagyományok ápolására és a közösség erősítésére a városrész lakói és vendégeik.

Nemcsak a helyiek mindennapjait színesíti a takaros bányászmúzeum Görbehalmon. Országos szinten is kedvelt célpont az egyedülálló gyűjtemény, ami Szigethi Sándor tulajdona és féltett kincse.

- 2009 szeptemberében nyitottam meg a tárlatot. Csodálatos idő telt el az elmúlt 10 évben! Csodálatos gyűjteményem van, aminek jellege országosan egyedülálló. Az anyag folyamatosan bővül. Borbála napra, ha minden jól megy, 500 korsót kapok, és így mintegy 1000 darabosra hízik a bányászattal kapcsolatos és az egyetemi éveket jelölő gyűjteményem – mondta el büszkén portálunknak Szigethi Sándor.


fotó: Griechisch Tamás
Szigethi Sándor
Szigethi Sándor
fotó: Griechisch Tamás

- Sopron hagyománytisztelő város, egy olyan hely, ahol a kulturális örökség megőrzésére minden korban nagy hangsúly került és nincs ez másképp a mai korban sem. - hangsúlyozta Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok. - A bányászhagyományok ápolása fontos, de jelen van itt markánsan a németség kulturális lenyomata is. Nélkülük sem lenne ma olyan Brennbergbánya, Görbehalom és Sopron, mint amilyennek szeretjük és amilyenre büszkék vagyunk- tette hozzá.

- Lassan 20 éve élek itt Görbehalmon, ahol kiváló közösség alakult ki, köszönhetően Szigethi Sanyi személyiségének is. Mindannyian ismerjük őt és értékeljük amit véghez vitt. A bányásznap is alkalmat ad arra, hogy közösen töltsük el az időt és beszélgessünk például arról is, hogy mivel lehetne még szebbé és jobbá tenni ezt a környéket - mondta el kérdésünkre Stöckert Tamás főtanácsos.

 


fotó: Griechisch Tamás

A X. Görbehalmi Bányásznapon beszédet mondott Táp Lászlóné a részönkormányzat elnöke, valamint Dr. Erdélyi Lajos, a Görbehalmi Bányászati Hagyományőrző Egyesület elnöke. A hagyományápoló szervezet Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült az ünnepen, melyet Dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere, a rendezvény fővédnöke adott át.

Dr. Fodor Tamás kiemelte: a környék valamikor régen a bányászat fellegvára volt és nagyon sok embernek adott munkát, ezáltal ennek a vidéknek a történetét is meghatározta, magyarországi viszonylatban is kiemelkedő bányaművelésével. Azok a lakosok akik itt élnek – köztük a bányászok leszármazottai – példaértékűen összetartanak. Ez a sokáig alvó közösség már egy jó ideje magára talált és igazi teremtő erővel működik, amit most már 10. alkalommal ünnepelnek.


fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen megkoszorúzták a Szent Borbála szobrot és léggömböket is szélnek eresztettek a jubileum alkalmából. A műsorban közreműködött a Juventus Koncert Fúvószenekar, Kulcsár Béla harmonikaművész, a nap folyamán pedig fellépett a Testvériség Néptáncegyüttes és a Music Club tánczenekar.

 

A Bányásznap hosszú múltú hagyományra tekint vissza. 1951 előtt bányavidékenként eltérő időpontban rendezték ezeket az ünnepségeket a bányászok nehéz és küzdelmes munkájának megbecsülésére. 1919. szeptember 6-án csendőrsortűz oltotta ki bányászok életét Tatabányán. Ennek emlékére szeptember első vasárnapja a bányászat, a bányászatban dolgozók nagy áldozatokat követelő munkájának ünnepnapja.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek