| 2020. január. 25. | 1 perc olvasás

Szerethető természettudományok

A középiskolásokat hozta közelebb a természettudományokhoz az a programsorozat, amit a Magyarországi Evangélikus Egyház indított el négy helyszínen, köztük Sopronban is. A projekt most ért véget városunkban, de vannak olyan elemei, amik beépültek a tanításba, így ezután is használják majd a diákok.

Több részből épült fel a program, melyet hónapok alatt ismertettek a diákokkal. Első ízben egy videó pályázatot hirdettek meg a négy város tanulóinak, ez pedig a TudásFeltöltés tudományos témájú középiskolai vetélkedő keretein belüli videó verseny.  A periódusos rendszer elemeihez kapcsolódó, rövid mozgóképes anyagokat kellet készíteni a tanulóknak. A verseny így tiszteleg a Mengyelejev-féle periódusos rendszer előtt, mely tavaly volt 150 éves. Ezt a fordulót a soproni diákok nyerték kisfilmjükkel. 

A második és talán a legnagyobb népszerűségnek örvendő versenyrész, egy kártyajáték volt, mely az Elemi Sztárok nevet kapta. Ez egy gyűjtőjáték, melyben a periódusos rendszer elemeit kell összegyűjteni a résztvevőknek. Különféle módokon szerezhetik meg egymástól a lapokat, akár cserélhetnek is, de el is nyerhetik őket egymástól. 

A programsorozat utolsó részletét a záró rendezvényen ismerhették meg a diákok. Ez a meglepetés egy videó sorozat volt, melyhez 20 klipet készítettek közismert személyiségekkel. A szereplőket az élet minden területéről válogatták, vannak köztük, írók, költők, sportolók, művészek és püspökök, illetve közéleti személyiségek is. 

A cél az volt, hogy a középiskolások és felső tagozatosok természettudományos és reáltudományos érdeklődését felkeltsék, ezzel akár segítve őket a pályaválasztásban. Olyan programokat szerveztünk, amely élvezetes, élményszerű formában hozza közel a fiatalokhoz a természettudományos és reálismereteket. Négy evangélikus iskola vett részt a projektben Sopron, Bonyhád, Nyíregyháza és Miskolc – ismertette a részleteket Fábri György az ELTE habilitált egyetemi docense és a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének kerületi felügyelője.

A fiatalok jól érezték magukat, azt mondják bármikor nyitottak a jövőben a projekt folytatására és a meglévő kártyajátékot is gyakran használják majd.

Legnépszerűbb cikkek