| 2022. augusztus. 9. | 2 perc olvasás

„Szeretnénk őket megmérgezni a tudománnyal” - zajlik a régészeti kutatás a Várhelyen

A három héten át tartó régészeti tábor utolsó harmada kezdődött el a héten. A résztvevők egy ötéves régészeti misszió második événél tartanak. Szakértő muzeológusok és régészek segítségével a magyar történelemmel és a régészet szakmai fortélyaival ismerkedhetnek meg a felfedezők.

A tábor három hete tematikusan épült fel. Az első hét résztvevői között domináltak a régésztanhallgatók, a gyakornokok, a második turnusban kb. 50-50 százalékban vettek részt hallgatók és mások, a harmadik turnusban már inkább régészek és diákok vannak jelen az ásatáson – tudtuk meg a tábor főszervezőjétől, Gőgh Zoltántól, a Krav Maga SC Sopron elnökétől. Gőgh Zoltán hozzátette: szeretnénk őket megmérgezni a tudománnyal! Reményeink szerint majd ebből a  generációból fogjuk megkapni a mi régiónkban a jövő régésztanhallgatóit, régészeit. Egy ötéves projekt második évében vagyunk, szintenként megyünk lefelé, voltaképpen az őskortól kezdve, folyamatosan, rétegenként minden korban megmártózhatunk a kutatások során. Tudni kell, hogy nagyon komoly európai értéket képviselő kelta kori leletegyüttesen ülünk itt mi évszázadokon keresztül, és öt évtized után újra lehetőséget kaptunk, hogy ezt elkezdjük kutatni tervásatás keretén belül.

fotó: Griechisch Tamás

Az ásatás helyszínét meglátogatta Barcza Attila országgyűlési képviselő is, aki elismerését és köszönetét fejezte ki Gőgh Zoltánnak és dr. Mrenka Attilának, a Soproni Múzeum vezető régészének azért, hogy már második alkalommal megszervezték az önkéntes munkán alapuló régészeti tervásatást. 

A Magyar Honvédség katonái őrzik a területet, és idén is nagyon sok és értékes, különleges kelta kori emlékeket találtak a résztvevők

− mondta Barcza Attila országgyűlési képviselő.  

fotó: Griechisch Tamás

Dr. Mrenka Attila, a Soproni Múzeum vezető régésze elmondta, hogy a leletanyag többsége a kora vaskori hallstatti kultúra időszakában keltezhető, ez nagyjából az időszámításunk előtti 800-tól 450-500-ig tartó időszakot jelenti, tehát mintegy 350-400 éves periódusról beszélünk. A leletanyag másik része inkább a felsőbb rétegekből, a kelta időszakból, annak is a későbbi fázisából, közvetlenül a római kori Sopron megalapítása előtti időből származik.

Ami még fontos, hogy az általános kora vaskori anyag mellett, ami gyakorlatilag bárhol a hegyen megtalálható, sikerült olyan speciális darabokat, olyan speciális anyagokat találnunk, amelyek egyértelműen arra mutatnak, hogy ide, a Várhelyre a kora vaskori időszakban egy jelentős keleti lovasnép érkezett, ezeknek az anyagát a feltáráson is és a terepbejárásokon is megtaláltuk. Ami számunkra is megdöbbentő volt, hogy olyan bronz eszközöknek, olyan bronz övcsatnak a töredékét találtuk meg, amelyek kifejezetten Közép-Itáliához és az Etruszk birodalomhoz köthetők

– nyilatkozta dr. Mrenka Attila régész.  
 

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás

Filep Márk önkormányzati képviselő –, aki egyébként egy római légiós hagyományőrző egyesületnek a tagja – szintén az ásatás helyszínén járt és a hagyományőrzés fontosságát emelte ki. 

A kelta és római hagyományok hangsúlyozása mindenképpen fontos egy ilyen városban, mint  Sopron, amelynek a belvárosa alatt akár római romokat is találhatunk, itt viszont nem is kell sokat ásni és a kelták – a rómaiak elődeinek – nyomaira lelhetünk

– mondta el Filep Márk önkormányzati képviselő.
 

Fotók: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek