| 2018. július. 24. | 2 perc olvasás

Szeszélyes időjárás, sok zivatarral – ilyen az idei nyár

Egyre gyakrabban alakulnak ki heves viharok. A nagycenki ítéletidőre visszaemlékezve, okkal tehetjük fel a kérdést: több vihar van-e idén, mint az elmúlt években, és ezek erősebbek a múltban megszokottnál?

- A nyárias hőmérséklet mellett többször számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására – szögezte le Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelőhálózati koordinátora. - Azonban, különösebb szélsőségek, például tartós eső, hűvös idő, esetleg extrém kánikula nem várható – fűzte hozzá.

Az idei évben rendkívül gyakran kerekednek zivatarok
Az idei évben rendkívül gyakran kerekednek zivatarok
Forrás: olvasónk fotója

Mint a szakértő mondta, az igazi trópusi meleg elkerüli térségünket ezen a nyáron. - A nyár eddigi szakaszában az elmúlt évekhez képest kicsit hűvösebb időjárás uralkodott, így aszály sem alakult ki a térségünkben – tudtuk meg Kiss Mártontól. Ez utóbbinak egyik oka, hogy sok csapadék volt az utóbbi időkben. Ennek tetemes része zivatarok által hullott alá, amelyekből nem volt hiány a közelmúltban – arra is volt példa, hogy a heves esőzés 30 milliméternyi csapadékot hozott, mégpedig szeszélyes területi eloszlásban.

Egyre gyakoribbak lesznek a viharok

Idén már többször csapott le pusztító erejű vihar Sopronra és térségére – a legnagyobb károkat a június közepén érkezett szupercella okozta. Ez a vihar többek között Nagycenket tépázta meg. A szakember úgy látja: a felmelegedéssel egyre gyakoribbak lesznek az ehhez hasonló, hirtelen érkező felhőszakadások. - Az ilyen időszakokban, amikor nagyon nedves a levegő, és nem alakul ki huzamosabb ideig szárazság, természetszerű, hogy gyakorta alakulnak ki zivatarok – tudtuk meg a szakértőtől. Megfigyelhettük, hogy ezek a jelenségek egyre hevesebbé válnak. Kiss Márton tapasztalatai szerint ez a globális felmelegedés hozadéka. - A viharokat rendre erősebb széllökések kísérik, gondoljunk vissza a tavaly augusztus 8-án, Sopronban pusztító szélviharra, amely során 140 km/h-s széllökéseket rögzítettünk – emlékezett vissza a szakértő. Érdekes, hogy a zivatarok számának, és erejének növekedése ellenére a nyári csapadék esztendőről-esztendőre enyhén csökkenő tendenciát mutat.  

A szakértő szerint a zivatarok erejének növekedése a globális felmelegedésnek köszönhető
A szakértő szerint a zivatarok erejének növekedése a globális felmelegedésnek köszönhető
Fotó: Riba Szabolcs

Szélsőséges az idei nyár

Az idei soproni nyár szeszélyességére azonban nem a viharok, hanem az időjárás ingadozása teszi fel a koronát. Íme egy ékes példa: hétfőn – a szakember megfigyelés alapján – hűvösebb volt városunkban, mint hazánk legmagasabb pontján, a Kékestetőn. A nagy hőmérsékleti ingadozásokat jellemzi továbbá, hogy július 2-án, reggel a talaj mentén 4,7 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, addig 3 nappal később, a legmelegebb délutáni órákban már 32 fok közeli hőmérsékleteket mérhettünk.

A szakember szerint az igazi kánikula továbbra is elkerüli a térségünket – marad a 30 fok alatti hőmérséklet, és továbbra is szeszélyes időjárás várható.  

Legnépszerűbb cikkek