| 2021. január. 7. | 1 perc olvasás

Szigorítanának a gyorshajtókkal szemben Ausztriában

Jelentősen megnövelnék a gyorshajtás büntetésének legmagasabb összegét Ausztriában 2021-ben, így a jelenleg maximálisan kiszabható 2180 euró (777 780 forint) helyett 5000 euró (1 783 900 forint) lenne a felső határ – tudósít az orf.at.

A cikk szerint a kormány a gyorshajtók elleni csomag kidolgozásán még dolgozik.

A tervezet szerint kiemelt bűncselekménnyé válna a túlzott gyorshajtás, és a megnövelt pénzbirság mellett egyes esetekben – például ha valaki már bevont jogosítvánnyal vezetne autót, vagy a gyorshajtás veszélyes körülmények között történne - a sofőr járművét is elkoboznák.

A tervezet szerint ha valaki lakott területen belül óránkénti 30, máshol 40 kilométeres sebességtúllépéssel haladna, annak bevonnák a jogosítványát. Vagyis lakott területen, ahol 50 a megengedett sebesség ott 80-tól, ahol viszont harmincas korlátozás van érvényben, ott már 60-as sebességnél elvennék a vezetői engedélyt. Lakott területen kívül országúton, ahol 100 a megengedett sebesség, ott 140-nél, autópályán pedig, ahol 130, ott 170-nél vonnák be a jogosítványt.

Az illegális utcai versenyeket bíróság elé vinnék, emellett tavasztól lehetővé válna a vezetői engedély mobiltelefonra való mentése is.

 

Borítókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek