| 2021. november. 8. | 3 perc olvasás

Szigorúbb szabályok hétfőtől Ausztriában

A vasárnap este megjelent kormányrendelet alapján az Ausztriában november 8-tól érvényes COVID-szabályokról tett közzé tájékoztatót az ÖGB Burgenland magyar nyelvű tanácsadója, miszerint a kínai vagy orosz vakcinával oltottaknak antigéntesztre lesz szükségük a 3. oltás beadatása előtt.

Dallos Bertold, az ÖGB tanácsadó irodájának munkatársa a vasárnap este megjelent rendelet alapján közzétette, hogy a munkahelyeken továbbra is marad a 3G szabály. Ott, ahol a személyes kontaktus nem zárható ki, a munkaválallóknak vagy egy, a második oltástól számítva 270 napig érvényes oltási igazolást, vagy egy orvosi, illetve hatósági gyógyult igazolást, vagy egy 24 óráig érvényes antigéntesztet, vagy egy 72 óráig érvényes PCR-tesztet kell felmutatniuk. Az egyadagos Janssen oltás csak az oltást követő 22. naptól érvényes, de 2022.01.03 után ebből is kell második oltás az érvényességhez. A gyógyult igazolást már nem válthatja ki az antitest-teszt. Az otthon végzett antigénteszt már nem megfelelő a teszteltség igazolására.

Dallos Bertold, az ÖGB tanácsadó irodájának munkatársa
Dallos Bertold, az ÖGB tanácsadó irodájának munkatársa
forrás: volksgruppen.orf.at

A rendelet szerint 2021.11.14-ig tart az az átmeneti időszak, amikor még az igazolás helyett FFP2-maszk viselése is megengedett. Akinek viszont van igazolása, annak nem kell maszkot viselnie a munkahelyén, például a bolti eladóknak sem. Dallos Bertold arról is tájékoztatott, hogy mit tehetnek azok, akiket kínai vagy orosz vakcinával oltottak. "Ebben az esetben jelenleg a következő megoldások lehetségesek. Ha a két oltás után ellenjavalt orvosilag az egyadagos Janssen, mint például a Szputnyik oltás esetében, akkor javasolt a 3. oltás előtt egy antitest-tesztet végeztetni, majd ennek pozitív eredménye után felvenni a 3. oltást. Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca esetében így már az első oltás napjátol 270 napig érvényes az oltási igazolás az antitest-teszt igazolással együtt. Szintén működik ez, ha orvosi igazolás van arról, hogy a 3. oltás előtt átesett a COVID-on.


forrás: volksgruppen.orf.at

Ha a két oltás után nem ellenjavalt az egyadagos Janssen, akkor a 3. oltás utáni 22. naptól érvényes az oltási igazolás, de csak 2022. január 3-ig. Addig meg kell tehát kapni a Janssenből is a második oltást. Ha egy személy már a harmadik oltást is felvette, ami nem Janssen és nincsen a 3. oltást megelőző érvényességű antitest-teszt igazolása, akkor az oltási igazolás csak a 4. oltás után lesz érvényes jelen szabályozás szerint. Ebben az esetben tehát továbbra is tesztelni kell. Mivel az antitest-teszt és a 3. oltás kombinációja új értelmezése a jogszabálynak, előfordulhat, hogy nem minden esetben ismerik még el. Dallos Bertold kiemelte, hogy még várják a minisztérium állásfoglalását e tekintetben, de addig is hivatkozni lehet a Nemzeti Oltási Bizottság (Nationales Impfgremium) oltási javaslatára.

A 2G szabály azt jelenti, hogy hétfőtől csak oltási vagy gyógyultsági igazolás elfogadott a vendéglátóhelyeken, a szálláshelyeken, az éjszakai szórakozóhelyeken, a karácsonyi vásárokon, a mozikban, a színházakban, az operákban, a sport- és szabadidős intézményekben, a testközeli szolgáltatások esetében, a kórházakban, az idősotthonokban, 25 fő feletti rendezvényeken. FFP2-maszk viselése kötelező mindenhol, ahol a G-igazolások nem kellenek, azaz minden üzletben, a múzeumokban, a könyvtárakban, a hivatalokban.

Gyermekek, fiatalok esetében 12 éves korig nem kell G-igazolás. 13-15 éves fiataloknál az iskolai teszt (Ninja-Pass) is megfelel a 2G igazolásnak. Ha a heti tesztek megvannak, azok a hétvégén is érvényesek. 15 éves kor felett a 2G szükséges.

Legnépszerűbb cikkek