| 2020. június. 16. | 1 perc olvasás

Szijjártó Péter külügyminiszterekkel tárgyalt Bécsben

Mielőbb el kell törölni a beruházások állami támogatására vonatkozó korlátozásokat az Európai Unióban, a koronavírus-járvány miatti nehéz gazdasági helyzetben ugyanis ez rendkívül fontos lenne a munkahelyteremtés érdekében - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben, mielőtt osztrák, cseh, szlovák és szlovén kollégájával találkozott.

Szijjártó Péter arról tájékoztatta a közmédiát, hogy a magyar kormány is egyetért azzal a friss osztrák javaslattal, amelynek értelmében az Európai Bizottságnak lehetővé kellene tennie, hogy saját költségvetéseikből a tagállamok korlátozás nélkül finanszírozhassák a beruházásokat a területükön.

"Abszolút indokolatlannak és helytelennek tartjuk a beruházások állami támogatására vonatkozó korlátok fenntartását ebben a mostani időszakban" - fogalmazott, és hozzátette, ez a közösség egészének érdekeivel ellentétes.

Rámutatott, csak akkor lehetséges megmenteni a munkahelyeket, valamint újakat teremteni, ha beruházások jönnek létre, ehhez pedig állami támogatásra van szükség. "Sajnos az európai uniós intézmények most is pont olyan lassúak, mint a világjárvány előtt, több mint másfél hónapja tárgyalunk Brüsszellel erről a kérdésről, de választ, engedélyt a mai napig nem kaptunk" - mondta.

Szijjártó kiemelte, hogy Közép-Európa sikerrel zárta a járvány elleni védekezés első szakaszát, ami egyebek mellett a térségbeli országok szoros együttműködésnek köszönhető. Aláhúzta, most a gazdasági védekezésre kell fókuszálni, és az a cél, hogy az együttműködés ezen a téren is legalább ilyen szoros és sikeres legyen, ez fontos, ugyanis a szomszédos államok Magyarország kiemelkedő jelentőségű kereskedelmi partnerei.

"Nekünk, közép-európaiaknak nem lehet kisebb célkitűzésünk, mint hogy a világjárvány után gazdaságaink és vállalataink is erősebbek legyenek, mint a világjárvány előtt voltak" - jelentette ki.

Felvételek forrása: MTI

Legnépszerűbb cikkek