| 2 perc olvasás

Szijjártó Péter szerint az európai választás meghatározó abból a szempontból, hogy békében vagy háborúban fogunk-e élni

Nagy a tét a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson, a jelenlegi rendkívüli időkben a megválasztott döntéshozók személye jelentősen befolyásolhatja, hogy a jövőben békében vagy háborúban fogunk-e élni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Komáromban.

A tárcavezető arról számolt be, hogy az európai parlamenti választás általában nem foglalkoztatja igazán az emberek többségét, azonban ma rendkívüli időket él a kontinens, a képviselő-testület összetételének most jelentős kihatása lesz az emberek mindennapi életére.

Ma az európai politikai döntéshozók nagymértékben befolyásolják azt, hogy a következő időszakban vajon békében vagy háborúban fogunk-e élni

- figyelmeztetett.

Hangsúlyozta, hogy az európai vezetők elhibázott válaszokat adtak az ukrajnai háborúra, ráadásul ezek az intézkedések a félreérthető nyilatkozatokkal kiegészülve a konfliktus földrajzi és időbeli kiterjedésének kockázatával is járnak.

Majd arra is kitért, hogy a brüsszeli szankciók nyomán soha nem látott mértékű infláció söpört végig a kontinensen, Magyarország például korábban évente hétmilliárd eurót fordított energiavásárlásra, ez 17 milliárd euróra szökött fel, ami 4000 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) 5-6 százaléka.

"És hogyha az energiaimport ára nő, abból az következik, hogy minden termék ára nő. És nőnek a termékárak, nő az infláció, így jutottunk el arra a szintre, hogy az 1-2 százalékos infláció helyett, ami általában szokott lenni, 27 százalék lett az infláció Magyarországon" - mutatott rá.

Szijjártó Péter a pódiumbeszélgetésen ennek kapcsán kijelentette, hogy az európai vezetők azért nem érdekeltek az irányváltásban ennek ellenére sem, mert ha elismernék a hibát, az felvetné a felelősség kérdését, és ezt el akarják kerülni, ezért a "legjobb védekezés a támadás" elv alapján mennek tovább.

Arra is kitért, hogy a NATO elkezdte halványítani azon, saját maga által előzőleg felrajzolt vörös vonalakat, amelyek arról szóltak, hogy a szövetség nem részese az ukrajnai háborúnak. Fokozni kívánják a szervezet koordináló szerepét a fegyverszállításban, az ukrán katonák kiképzésében, illetve százmilliárd eurós támogatási csomagot készülnek elfogadni - tájékoztatott.

Majd kiemelte, hogy Magyarország ebben nem akar részt venni, ez a következő időszak küzdelme lesz, ugyanis a NATO nem szeretne precedenst teremteni arra, hogy egy szövetséges kívül marad valamilyen katonai műveleten.

A miniszter hangsúlyozta, hogy kizárólag úgy lehet ennek az egésznek megálljt parancsolni, ha egyrészt Donald Trump nyeri az elnökválasztást az Egyesült Államokban, másrészt meg tud erősödni az Európai Parlamentben a jobboldal annyira, hogy "felrúgjuk a jelenlegi eltespedt, elkényelmesedett többséget".

És ha ez megtörténne, akkor jó reményünk lenne arra, hogy észszerűbb, normálisabb és racionálisabb politikát képviseljen az Európai Parlament, valami visszafogó erő legyen ebben a háborús retorikában

- mondta.

 

 

Borítókép forrása: hirado.hu

Legnépszerűbb cikkek