| 2021. december. 19. | 3 perc olvasás

Szilveszteri dekoráció igényesen, saját kezűleg

Az óév búcsúztatásakor szinte minden megengedett. Ám ha vendégeket hívunk meg kis hajlékunkba, és nem szeretnénk, hogy teljes összevisszaság fogadja őket, akkor érdemes a dekorációt gondosan megterveznünk és akár saját kezűleg elkészítenünk.

A szilveszterre talán a legkevésbé igaz, ami szinte mindenre: a kevesebb néha több. Azonban ha már dekorálásba kezdünk, érdemes abban is tudatosnak lennünk. Válasszunk ki kettő, maximum három jól harmonizáló színt. Az év utolsó éjjele a csillogásról, a fényűzésről szól, ezeket szimbolizálva próbáljuk meg a színekkel és a tárgyakkal is visszaadni a sikeresebb, gazdagabb, boldogabb esztendő reményébe vetett örömöt. Választhatjuk például a kéket és a pirosat akár arannyal kombinálva, de jó lehet az összhang az ezüsttel is, a csillogás ugyanis elengedhetetlen.

Vendégeinket fogadhatjuk a bejárati ajtó fölé kihúzott „Boldog új évet!” felirattal is. Zászlószerűen vágjunk be fekete kartonokat, majd ragasszunk mindegyikre egy-egy csillogós papírból kivágott aranyszínű betűt. A madzagot feszítsük ki az ajtó fölé, és vastagabb, erősebb cellux ragasztószalaggal rögzítsük a falon. A kartonlapokat apróbb csipeszekkel akasszuk fel a madzagra, és máris elkészült a hihetetlenül mutatós szilveszteri dekoráció.

Nagyon egyszerű, mégis nagyon mutatós szilveszteri dekorációt készíthetünk néhány papírlap vagy szalvéta segítségével. A papírra írjuk fel szép, kézzel írt betűkkel vagy számítógéppel a „Boldog újévet!” feliratot, aztán hajtsuk körbe a lapot, és állítsuk a poharakba. A poharakat üvegfestékkel is díszíthetjük.

Látványos és gyorsan elkészíthető szilveszteri dekoráció, ha veszünk tíz darab parafadugót, majd ráragasztjuk a kreatív papírból kivágott számokat egytől tízig. Szintén fantáziadús és mutatós kellékeket kíszíthetünk kartonból. Csak annyi a dolgunk,  hogy kalap, trombita, pezsgősüveg, -pohár és nyakkendő formákat kivágjunk, és alufóliával vagy aranyszínű papírral díszítsük. Miután a papírból készült alakzatokat hurkapálcára rögzítettük, üvegekbe állíthatjuk vagy szobanövények földjébe szúrhatjuk.

Természetesen girlandot is alkothatunk saját kezűleg. Csillogó papírokból kivághatunk például csillagokat, melyeket vékony és kevésbé feltűnő, hosszú zsinórra ragaszthatunk úgy, hogy két csillag közé kerüljön a cérna. Csillagot készíthetünk azonban újrahasznosított alapanyagokból is. Ha vannak régebbi kartondobozaink, azokból is kivághatjuk az alakzatokat, majd lefesthetjük őket tetszőleges színűekre.

Ha időnk engedi, egy kicsivel időigényesebb, ám annál látványosabb lampionokkal öltöztethetjük ünnepi díszbe a nappalinkat. Nincs szükségünk másra, mint fekete kartonpapírra, színes papírra, kétoldalú ragasztószalagra vagy más papírragasztóra, ollóra és szalagra vagy zsinórra, hogy legyen mivel fellógatni. Vágjunk ki a kartonpapírból egy 20×27 centiméteres téglalapot. A hosszabb oldalait és a rövidből az egyiken ragasszunk végig egy-egy csík kétoldalú ragasztót. A rövid oldalon szedjük le a védőcsíkot a ragasztóról, hajtsunk hengert a kartonból, és ragasszuk össze úgy, hogy a másik két ragasztócsík kifele mutasson. Ezután elkezdhetjük csíkokra vágott színes papírral dekorálni a hengerünket. Szedjük le a védőcsíkokat a maradék kétoldalú ragasztóról, és kezdjük el ráilleszteni a színes papírcsíkokat, hogy félig fedjék egymást. Ha ott kezdjük a ragasztást, ahol a kartont összeillesztettük, akkor biztosan pontosan eltaláljuk, hogy függőlegesen álljanak a csíkjaink. Mikor körbeértünk, fúrjunk két lyukat a lampion tetejére, melyeken át tudunk fűzni egy szép madzagot.

Mulatságos, nyakkendő formájú díszt készíthetünk poharakra is. Tetszőleges színű filcanyagból vágjunk ki 15×5 centiméteres téglalapokat. Szükségünk lesz még másfél centi széles és olyan hosszú “zsinórra”, amely éppen átéri a poharat. Legalább fél centit érdemes ráhagyni az összetűzéshez. A téglalapokat tekerjük át a filcből kiszabott átkötővel középen, majd a két szárat tekerjük körbe szorosan a poháron, és tűzőgéppel rögzítsük.

Azoknak, akik nem szeretnek a dekorációval bíbelődni, javasolt sok, sőt minél több lufi. Remekül mutat például az asztal fölé sűrűn felhelyezett lufiforgatag. Ezeket tetszés szerint dekorálhatjuk, lógathatunk le róluk csillogó díszeket, például csillagokat, kis kalap alakzatokat, malackákat. 

Borítókép forrása: pixabay, képek forrása: pinterest

Címkék: szilveszter

Legnépszerűbb cikkek