Szimpóziumot tartottak az emléknapon

Az országgyűlés 2013. december 17-én nyilvánította emléknappá január 19-ét, emlékezve arra, hogy 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vasúti szerelvény.

A megemlékezés, városunkban hagyományosan, a Konrad Adenauer Alapítvány és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szimpóziumával vette kezdetét, melynek a Soproni Evangélikus Egyházközség Gyülekezeti Háza adott otthont. 

„A nyugat-magyarországi németek” című előadássorozatot a Soproni Német Nemzetiségi Iskola diákjainak gondolatai nyitották, majd a magyarországi németek parlamenti szószolójának, Ritter Imrének üdvözlő beszédével vette kezdetét.  

A rendezők nevében a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletvezetője, Frank Spengler köszöntötte a jelenlévőket és mondta el az emléknappal kapcsolatos gondolatait.

Krich Magdolna, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének köszöntő szavai után, Hartmut Koschyk MdB, a Német Szövetségi Köztársaság kormányának áttelepültekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja tartotta meg nyitóbeszédét, amely egyben megnyitotta a tanácskozást valamint az előadásokat.  

A szimpóziumon előadást tartott Prof. Dr. Gustav Reingrabner teológus, nyugalmazott evangélikus püspök, aki a nyugat-magyarországi megyék, mint menedékhelyek a XVII. és XVIII. században témakört karolta fel valamint Dr. Krisch András a Soproni Evangélikus Gyűjetmények vezetője, aki " A hűség jutalma - a soproni németek elűzetése 1946" címmel tartott tartalmas előadást. 


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek