Színesíti a Barlangszínház programját a Győri Filharmonikus Zenekar

Népszerű és nagyszabású koncertekkel készül a Győri Filharmonikus Zenekar az idei nyárra. A nemzeti együttest a közönség háromszor is láthatja Fertőrákoson, ahol a szinte mindenki számára ismert klasszikusok mellett filmzenéket is megszólaltatnak. A sorozatban budapesti és soproni kórusok is helyet kapnak. A bérletről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a Liszt központban.

- Sopron életében ennek már van múltja és a tradíciók feltámasztása nekünk már csak hagyománytiszteletből is fontos - emelte ki Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. - Ami még fontosabb, hogy Sopron gazdag zenés kulturális élete indokolttá teszi, hogy magas színvonalú produkciókat is megvalósítsunk a városban – fűzte hozzá.

A Győri Filharmonikus Zenekar feladatának és küldetésének tekinti a klasszikus zene népszerűsítését. Célkitűzése, hogy az évadról évadra meghirdetett bérletes koncertjeivel, innovatív megoldásaival szélesítse és fiatalítsa a zenekedvelők táborát. A Liszt Ferenc hangversenybérlet mellett a soproni közönség számára korábban már útjára indította könnyedebb koncertsorozatát is, a Kékfrankos bérletet, mely két évadon keresztül nyolc koncertet kínált mindazok számára, akik ennek köszönhetően találkoztak először a Győri Filharmonikus Zenekarral.


fotó: Griechisch Tamás

A 2014/2015-os, majd a 2015/2016-os évadban a társulat olyan művészekkel lépett fel, mint Orosz Zoltán harmonikaművész, Illényi Katica hegedűművész, Dolhai Attila, a Fővárosi Operettszínház népszerű művésze, Szulák Andrea és Szekeres Adrien énekesek. E sorozatban mutatkozott be a soproni közönségnek a Győri Filharmonikus Zenekar visszatérő vendégkarmestere, Bényi Tibor és Szokolay Balázs zongoraművész is.

A Győri Filharmonikus Zenekar 2020 nyarán újraindítja népszerű, soproni Kékfrankos hangversenybérletét. A társulat a Fertőrákosi Barlangszínházba meghirdetett koncertsorozatának részletes programjairól Ősz Gábor igazgatóhelyettes számolt be a csütörtöki sajtótájékoztatón. - Népszerű zenéket válogattunk, ugyanis a barlangszínház népszerűsége nagy és nagyon szeretnénk, ha mindhárom este telt ház lenne – emelte ki.

A rendhagyó nyári koncertsorozat Carl Orff Carmina Burana című kultikus művével indul útjára június 13-án a Fertőrákosi Barlangszínházban. A Győri Filharmonikus Zenekart, valamint a kiváló operaénekeseket: Kriszta Kingát (szoprán), Horváth Istvánt (tenor) és Szegedi Csabát (bariton) Oberfrank Péter vezényli. Az oratórikus műben közreműködik a Budapesti Lantos Kórus (karnagy: Gerenday Ágnes), a Győri Liszt Ferenc Kórus (karnagy: Csorba János), a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Kórus (karnagy: Makkos Ágnes), valamint a Sonitus Scarbantiae Nőikar (karnagy: Harcz Katalin).  


fotó: Griechisch Tamás

A hazai és külföldi közönség a Győri Filharmonikus Zenekarral a soproni Kékfrankos hangversenybérletben augusztus 1-én találkozhat ismét. “A tribute to John Williams” – című filmzenei koncerten a világhírű alkotó legismertebb szerzeményeiből válogat a győri társulat. A nyáresti koncerten olyan mindenki által ismert mozikból csendülnek fel a népszerű dallamok, mint a Csillagok háborúja, a Hook, a Schindler listája, a Mesterséges értelem, a Jurassic Park, a Superman, A cápa, Egy gésa emlékiratai, a Harry Potter, az E.T., valamint az Indiana Jones. A Győri Filharmonikus Zenekart Alex Johansson vezényli ezen a kivételes estén a Fertőrákosi Barlangszínházban 20 órától.

A bérlet lezáró programjának szólistája Bogányi Gergely, aki Liszt Ferenc I. (Esz-dúr) zongoraversenyét adja elő szeptember 5-én. A Győri Filharmonikus Zenekart Berkes Kálmán művészeti vezető dirigálja. A Bogányi című program Wagner A bolygó hollandi című operájának nyitányával indul, majd a második félidőben csendül fel Dvořák mesterműve, “Az új világból” című szimfónia a Fertőrákosi Barlangszínházban.

A Győri Filharmonikus Zenekar bízik abban, hogy az új köntösbe bújtatott, soproni Kékfrankos bérletével nemcsak a fiatalokat, de a hazánkba látogató turistákat is sikeresen megszólíthatja. A társulat a kivételes zenei élmények mellett borkóstolóval is készül, koncertjein a Jandl borászat termékeiből kapnak ízelítőt a klasszikus zene és gasztronómia szerelmesei.


fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen részt vett dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is, aki kiemelte: Sopron közel fekszik Győrhöz, ezért is fontos a kettő jelentős múltú város közötti gazdag kulturális kapcsolat. - Kiemelkedő szempont városunkban, hogy fenntartsuk a kulturális sokszínűséget – világított rá. - Az idei önkormányzati költségvetés is komoly erőfeszítéseket tesz ebbe az irányba – hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatón megosztotta gondolatait az érdeklődőkkel Kóczán Péter, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. kulturális igazgatóhelyettese is.


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek