| 2016. május. 25. | 1 perc olvasás

Színpompás mazsorett

Harmincadik születésnapját ünnepelte a hétvégén a Soproni Mazsorett Együttes. A jubileumra nagyszabású bemutatóval készültek: a jelenlegi táncosok mellett felléptek az egykori mazsorettek és még egy szüleikből verbuválódott csapat is. (Nyitókép: Németh Péter)

1986-ban alapították Sopronban a mazsorett együttest, amely akkor még ideiglenes csoportként működött a Liszt művelődési házban. A tánciskolás lányokból alakult csoport különböző rendezvényekre, például az ünnepi hetekre tanult be koreográfiákat, ezekkel létek fel. – Rimányiné Kiss Anikó szombathelyi táncpedagógus kezdte a munkát, mellette Füzi Edit, a művelődési ház munkatársa anyaként babusgatta a lányokat – mesél a kezdetekről Németh József, a Soproni Mazsorett Együttes művészeti vezetője. – Én először diákként segítettem őket, aztán 1992-ben, amikor megalakult az állandó mazsorett csoport, akkor felkértek annak vezetésére.

Az elmúlt 30 évben több száz lány táncolt a mazsorett együttesben, közülük vannak olyanok, akik 5-6 évesen csatlakoztak és a mai napig is aktív tagok.

– A mazsorett klasszikus ágát űzzük, ez azt jelenti, hogy ragaszkodunk a fúvószenéhez – folytatja Németh József. – A kezdőknek a legnehezebb a botforgatás elsajátítása, ez sok gyakorlást igényel. Általában egy év után szoktam színpadra engedni a táncosokat.

Fellépési lehetőségeik pedig vannak bőven, itthon és külföldön is számtalan fesztiválon szerepeltek a soproni mazsorettek, jártak például Portugáliában, Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban, vagy Görögországban is. A csoport 1996-ban show kategóriában ezüst minősítést kapott, 2013-ban pedig Olaszországban, Giulianovában produkciójukat a nemzetközi zsűri a 22 fellépő közül a legjobb mazsorett csoport díjjal jutalmazta. Ezen a versenyen a vonyarci fúvósokkal léptek fel a soproni lányok.

A jubileum alkalmából kétórás műsort mutattak be a színházban, a programra akkora volt az érdeklődés, hogy már hetekkel korábban elfogyott minden jegy. A szervezők szerint óriási elismerés, hogy rengeteg egykori táncos visszatért egy estére a színpadra, többen közülük távoli városokból látogattak haza és sokan gyerekekkel érkeztek.

Legnépszerűbb cikkek