"Szív - séta" a szívért

Gyógytornászok vezetésével szervezett sétát a szív világnapja alkalmából a Soproni Gyógyközpont. A programmal az egészség megőrzésére és a rendszeres testmozgás fontosságára hívták fel a figyelmet.

A rendezvény résztvevői a Rehabilitációs Intézet gyógytornászainak vezetésével tornagyakorlatokat is végeztek. Dr. Félix Melinda belgyógyász-diabetológus adjunkus elmondta: a közös testmozgás az egészséget szolgálja. „A nap célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a szívbetegségek megelőzésére és a jobb életminőség elérésére, valamint a mozgás fontosságára."


fotó: Griechisch Tamás

A szakember hangsúlyozta: számos betegség mozgással megelőzhető. „A magas kardiovaszkuláris rizikójú betegeknek ajánljuk ezeket a tornákat, például akiknek magas a koleszterinszintjük, vagy cukorbetegségben szenvednek, vagy mozgásszegény életmódot folytatnak, esetleg stresszesek. Ma ennek megfelelően gyógytornászok vezetésével közös sétát és tornaprogramot szerveztünk a résztvevőknek – tette hozzá dr. Félix Melinda. 


fotó: Griechisch Tamás

Az erdei környezet adott számos sportolási lehetőségre, így a megjelentek a természetben mozoghattak. Dr. Kulcsár Dániel, a Soproni Gyógyközpont orvosigazgatója hangsúlyozta: az országos népegészségügyi programokkal összhangban rendszeresen szervez egészségmegőrzést segítő rendezvényeket. A kiemelt témák között szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek.

„Majdhogynem szinte kötelező egy soproni intézménynek egy ilyen jellegű esemény megrendezése, hiszen Sopron a kardiológiai betegellátásban hagyományosan nagy szerepet játszik, országos szinten. Operált és nem operált páciensek rehabilitációs kezelése évtizedek óta zajlik. Ez a tevékenységünk régóta működik, ebből adódóan az aktív belgyógyászati osztály mellett, ami a Győri úton működik, a Várisi úti rehabilitációs intézet is fogadja a betegeket, országos felvevőterületként minden páciens számára."


fotó: Griechisch Tamás

A szakemberek hozzátették: Magyarországon a vezető halálokok között szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek. Az egészségben eltöltött évek számának növeléséhez a másodlagos prevencióra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ez azt jelenti, hogy ha már kialakult egy kardiovaszkuláris betegség, az életmód megváltoztatásával csökkentsük a rizikófaktorokat. A másodlagos prevenció részét képezi a helyes táplálkozás, a koleszterin és zsírszegény diéta, illetve a naponta végzett, legalább fél órás, dinamikus testmozgás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyása, a stresszmentes életmód.


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek