| 2018. április. 11. | 2 perc olvasás

Szívem Java - Ahol megelevenednek a kedvenc meséink hősei

Szegedi Katalin korunk kedvenc magyar meséihez készít készít illusztrációkat. A művész nem elégszik meg akármivel – kizárólag olyan történetek szereplőit eleveníti meg kollázsokkal ékesített akrilfestékkel, amelyek nyomban lekötelezik őt. Ez tükröződik az illusztrátor alkotásain is, amelyek megannyi különleges szín és bátor forma összeolvadásával elevenítik meg szemlélőjük számára a fantázia univerzumát. A művész Sopronba is elhozta a számára legkedvesebb alkotásait, a tárlat a Széchenyi István Városi Könyvtárban látható.

A megnyitón Szegedi Katalin hamar kiemelte: ő az illusztrációra nem úgy tekint, mint szigorú tekintetben vett műalkotásokra, amelyeknek okvetlenül szükséges valamilyen komoly üzenetet közvetítenie az arra fogékony nagyérdemű számára. Az ő célja a műveivel, hogy elültesse a fantázia magjait az apróságok elméjében, ezzel egyfajta kezdőlöketet adva nekik. Így amikor azok olvasnak egy általa illusztrált könyvet, a szöveg és a kép olyan különleges egységet teremt a számukra, amely által amely még az ő gyermeteg fantáziájuknak is képes meglepetést okozni - ezáltal az élmény számukra garantált, és talán jobban megszeretik az olvasást is.

A kiállítás megnyitóján Szegedi Katalin elmesélte a művei megszületésének mesébe illő történeteit is
A kiállítás megnyitóján Szegedi Katalin elmesélte a művei megszületésének mesébe illő történeteit is

Sokan azonban úgy gondolják, hogy nem szabad illusztrálni a könyveket, ugyanis a képek szűk hálót fonnak a felülmúlhatatlanul csodálatos, de érzékeny és illékony alkotásokat szülő fantázia köré. Vajon annak a művésznek, aki rendkívül rég óta szenvedélyesen szeret ilyen alkotásokat teremteni, mi a véleménye ezzel kapcsolatban? - Vannak, akik azt gondolják, hogy nem helyes, ha illusztrációkat csempészünk a könyvek hasábjai közé, mert azok rátelepszenek az olvasó képzelőerejére – mondta Szegedi Katalin. - Tény és való, hogy az adott vizuális univerzum meghatároz egy látványvilágot, és ez kétségkívül mélyen el tud raktározódni az ember gondolataiban, és ennek következtében előfordulhat, hogy az adott történetet máshogyan nem is tudja elképzelni – fűzte hozzá. A művész ugyanakkor elengedhetetlennek tartja, hogy a gyermekkönyvekben legyen illusztráció. - Fontos azonban, hogy ezeknek meg kell rekedniük egy olyan szinten, hogy még ne telepedjenek rá a gyermek elméjére, de mindenképpen indítsanak el benne valamit, így az olvasó fantáziáját beindítja a képi ábrázolás, de bőven akad még lehetősége arra, hogy megdolgoztathassa a gondolkodóját – vélekedett így Szegedi Katalin.

A keddi megnyitót nagy érdeklődés övezte
A keddi megnyitót nagy érdeklődés övezte

A művész már kisgyermekkora óta rajzol, első könyve 1989-ben jelent meg. A kiállításra azokat a műveit hozta el magával, amelyek a több évtizedes pályafutása során született alkotások közül a legkedvesebbeket hozta el magával. A Szívem Java névre keresztelt tárlat, amely a felnőtteket is visszarepíti a gyermekkorukba, május 12-ig tekinthető meg a Széchenyi István Városi Könyvtárban.

Legnépszerűbb cikkek