| 2017. november. 28. | 1 perc olvasás

Szoboravatót tartanak Bánfalván

Az ünnepi eseménysorozat szombaton 15.00 órakor szentmisével kezdődik a Hegyi templomban.

Szent Wolfgang életéről dramatikus jelenetet adnak elő a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói. A védőszent alakjáról a képzőművészetben címmel Nemes András művészettörténész tart előadást. Az ünnepi szentmisén a Bánfalvi Kórus énekel.

16.15 órakor indul közös séta a Hajnal térre, ahol a szobor felszentelésére kerül sor a Soproni Lővér Vadászkürtösök fúvósmuzsikája kíséretében. Szent  Farkas-Szent Wolfgang alakjának megalkotója: Fődi Tibor fafaragó.

Az eseményre minden érdeklődőt vár a szoborállító, Bánfalváért Baráti Kör, Kulturális Egyesület.

Ki volt Szent Farkas (Szent Wolfang)?

Minden forrásanyag említi, hogy a Bánfalva környékén élők vallásos lelkülete, több mint 1000 éve meghatározó.

A XIV-XV. században még élénken élt a térítő útján itt járt Szent Wolfgang, Szent Farkas bencés szerzetes látogatásának emlékezete és tisztelgésül a Pálos-atyák a Hegyi templom és kolostor  ősét, Szent Wolfgang nevére szentelték fel.

A védőszent emlékeztethet Szent István korára, akinek feleségét Boldog Gizellát tanította a templomalapító és békét pártoló püspök, aki az országunk keresztény elköteleződését szolgálta, és akihez a pálosok imádsága épp úgy szólt, ahogy ma is elhangzik a fohász a bánfalvi Hegyi templom szentmiséin.

A Bánfalváért Baráti Kör Civil Egyesület mindenhol igyekszik az értékek felszínre hozásáért és továbbörökítéséért tenni, mert érezzük, hogy kultúránk, az előző évszázadok erre köteleznek – mondta el Igrecz Katalin elnök a szoborállítással kapcsolatban. Régóta szerettünk volna a település védőszentjének szobrot állítani - a magunk teherbírása szerint - ezért örömmel láttuk a vallásos érzülettel készült alkotásokat Födi Tibor fafaragótól. Művei sorába szépen illik az első szentek egyike Sztent Wolfgang-Szent Farkas tölgyből készült szobra – tette hozzá.

 

Legnépszerűbb cikkek