| 2020. szeptember. 8. | 1 perc olvasás

Szobrot állítottak prof. dr. Mészáros Károly tiszteletére

A Soproni Egyetem történetében évszázados szokás, hogy a nagynevű tanáraiknak szobrot állítanak az intézmény botanikus kertjében. Itt kapott helyet professzor dr. Mészáros Károly is, dékán, az egyetem rektorhelyettese, az erdészeti ökonómiai tudományok oktatója és kutatója, az erdészeti politika gyakorlati alkalmazója.

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar tanévnyitó napja programjának keretében, a Botanikus Kert egyik legforgalmasabb sétaútja mellett állították és avatták fel prof. dr. Mészáros Károly szobrát, aki a Kar egykori dékánja, az egyetem egykori rektorhelyettese volt. Az emlékmű közadakozásból valósult meg, melyet a Mészáros Károly Felsőoktatási Emlékalapítvány, a Soproni Egyetem, az Erdőmérnöki Kar indított a család, az Országos Erdészeti Egyesület vezetése, valamint az egykori évfolyamtársak egyetértésével.   A mellszobor Vanyúr István Szigetváron élő művész alkotása.

 

Az ünnepségen prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem általános rektorhelyettese köszöntötte a jelenlevőket, ezt követően a család nevében dr. Mészáros Károlyné, az egyetem részéről pedig prof. dr. Faragó Sándor rector emeritus leplezte le prof. dr. Mészáros Károly szobrát.
Az eseményen prof. dr. Bidló András dékán méltatta Mészáros Károly szakmai életútját, dr. Lett Béla professzor emeritus pedig felelevenítette az emléktáblaavatástól szoborállításig eltelt időszak történéseit. Az egykori évfolyamtársak nevében Kosztka László emlékezett meg, a család részéről pedig dr. Mészáros Bence mondott köszönetet édesapja szobrának felállításáért.  

Képek forrása: Soproni Egyetem

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek