| 2016. október. 3. | 2 perc olvasás

Szombaton kávézott Sopron!

A nemzetközi kávénaphoz kapcsolódva rendezte meg a Pro Kultúra - városunkban első alkalommal - a Kávézz Sopron nevű rendezvényt a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Előadások, kóstolók és barista verseny is várta az érdeklődőket.

A rendezvényen többek közt érdekes szakmai előadásokon is részt vehettek az érdeklődők, ahol a kávéval és az ahhoz kapcsolódó különlegességekkel foglalkozó szakemberek osztották meg tapasztalataikat a közönséggel. Az előadásokat színesítette az, hogy igazán közvetlen hangulatban teltek, és inkább tűntek kávéházi beszélgetős óráknak, mint szakmai konferenciának, de talán ettől is volt érdekes. 

Nagy megtiszteltetés, hogy vidéki helyszínek között Sopronban rendezhettünk elsőként nagyszabású kávékultúrával foglalkozó eseményt. Örülünk annak, hogy ilyen sokan mellénk álltak és szakmai segítséget nyújtottak a szervezésben, mint például a soproni Kultúrpresszó, a Cserpes Sajtműhely, a SCAE Hungary és Molnár Attila magyar barista bajnok, aki immár soproniként folytatja pályafutását. Bíztató az indulás, szeretnénk hagyományt teremteni és a következő években is megrendezni a Kávézz Sopron! –t. – mondta el a rendezvényről Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Sopron ügyvezető igazgatója. 

A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális központban 15 kiállítónál lehetett kávét kóstolni és vásárolni, de csokoládé, sütemény, kávés koktél, laktózmentes termékek, kóla és sör is várta az érdeklődőket.

Délután a barista verseny vette kezdetét a SCAE Hungary,  Egyesület a Magyar Kávékultúráért szervezésében. A megmérettetést első alkalommal rendezte meg a nemzetközi kávés szervezet magyar tagozata, melyen 10 barista mérte össze tudását. A versenyzőknek több fordulóban kellett bizonyítaniuk a kávékészítésben és a kávéfajták ismeretében való jártasságukat. A feladatokat 14 fős bírói csapat értékelte, melyre az ország több pontjáról érkeztek a versenyzők, de külföldi indulót is üdvözölhettek a mezőnyben. 

A verseny legjobbjának  Deák Joci, a fővárosi Espresso Embassy baristája bizonyult aki egy londoni utat nyert, ahol majd szakmai programokon fejlesztheti, tökéletesítheti a tudását.


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek