| 2022. április. 14. | 1 perc olvasás

Szonja négy hetes külföldi ösztöndíjat nyert, mert németből perfekt

A Lesefüchse országos döntő első helyezettje lett a licista Hanzély Szonja (10.C), aki németországi tanulmányutat nyert tökéletes nyelvtudásával.

Ez az a verseny, ahol könyveket kell olvasni, természetesen németül, majd annak tartalmáról másokkal eszmét cserélni, esetleg vitatkozni. A feladat összetett; nemcsak azt feltételezi, hogy a versenyző olvasta a kijelölt köteteket, szükséges ezen kívül a választékos beszéd, az intelligens vitakészség, a tájékozottság, a szókincs és persze a nyelvtani helyesség. A licista Hanzély Szonja ezeket a képességeket és ismereteket olyan szinten tudja németül (is), hogy az ország legjobbja lett a Lesefüchse elnevezésű versenyen. Felkészítő tanára  Zsuppánné Cellik Barbara volt.

- Ez tulajdonképpen egy német olvasóverseny. Négy kötetet kellett elolvasni, kortárs német szerzőktől. Jó könyvek voltak, nekem mindegyik tetszett, így nem esett nehezemre beszélni róluk - mondja szerényen Hanzély Szonja. A tisztánlátás érdekében, és hogy lássuk a teljesítmény értékét: ez a négy kötet több mint ezer oldalnyi német olvasmányt jelentett a tizedikes diáknak...

- A versenyen  első körben négy, három fős csoportot sorsoltak össze, és mindegyikből  egy-egy diák jutott tovább a döntőbe. Beszélgetnünk kellett a kötetek tartalmáról; nyilván értelmezni kellett, miközben figyelték a szókincsünket, a fogalmazást, a kiejtést, a biztos és helyes nyelvtudásunkat. Reagálni kellett a többiek véleményére, sőt, érdekes feladat volt, amikor arról kellett beszélni, hogy a történetek nyitva hagyott részeit mi hogyan folytatnánk. Izgalmas verseny volt - számolt be Szonja az országos döntőről, ahol ő bizonyult a legjobbnak. Az első helyezettnek járó díj négyhetes németországi ösztöndíj.

- A budapesti német nagykövetségen fogják megmondani, hová és mikor utazom. Annyit tudok egyelőre, hogy két hétig a fogadócsalád gyermekével fogok iskolába járni, utána két héten át különböző programokon vehetek majd részt. Már nagyon várom, biztosan szuper lesz! - örül Szonja a díjnak.

A nyári utazást követően szeptemberben Hanzély Szonja, a Líceum tizedikese képviseli Magyarországot a verseny európai döntőjén.

Legnépszerűbb cikkek