| 2017. március. 28. | 7 perc olvasás

Szülinapos a soproni Krav Maga klub

2017. márciusában ünnepelte megalakulásának 5. évfordulóját Sopron Megyei Jogú Város első speciális önvédelmi sportklubja, a Krav Maga SC Sopron.

Gőgh Zoltánnal a soproni klub alapítóját, vezető instruktorát kértük, hogy meséljen nekünk magáról illetve a csoport megalakulásáról, működéséről.

- Ha jól informálódtam, ön először a Csík Ferenc uszodában kezdte soproni sport tevékenységét. Hogyan lett ebből önvédelem?
- Igen, pontos az információ. 13 éve költöztünk Tihanyból, Sopronba. Fiam ideköltözésünket követően úszni kezdett, majd rövidesen nagy tiszteletű Hauer Péter tanítványa lett, aki hosszú évekig a magyar élsport világában ténykedett Budapesten Szécsi Tamás mellett. Péter bácsinál kezdtem el ismerkedni az úszó edzői szakmával, majd azt kitanulván sok szép éven át segédedzősködtem mellette. Koch Róbert után, a Szécsi Tamás Úszóegyesület megalakulásáig a Soproni Úszóegyesület elnöke voltam. Ezek alatt az évek alatt valósítottuk meg a Sopron vonzáskörzetében, falun élő gyermekek úszás oktatását megkönnyítendő, a balfi szanatórium uszodájában a gyermek úszásoktatást a szanatóriumok vezetésének támogatásával. Osztrák munkahelyem megszűnése után egy kis céget alapítottam kint, ami sok elfoglaltságot adott, így nem tudtam tovább úgy eleget tenni a tennivalóknak itthon, mint előtte, de a barátságok a mai napig is megmaradtak. A sógorom érdeklődött a Krav Maga iránt, mi fiammal így találkoztunk az önvédelemmel először. Rögtön beleszerettem, amin sokat lendített katonai, múltbeli ténykedésem, ahol 3 ütemben, 3 különböző felderítői képzésben részesültem, sok terepet megcserkészve, még Kazahsztánba is eljutottam szolgálatteljesítés közben, érdekes tanulmány volt ez 87-ben, a Szovjet összeomlás előtt. Ausztriában először Eisenstadt-ban, majd Mattersburg-ban és Bécsben képeztem magam. Kiegészítő sportokként a Brazil Jiu Jitsu-val és az MMA-val ismerkedtem, amiket aztán egészségügyi problémák miatt abba kellett hagynom. 2,5 év után Grand Master Helmut Schallek Instruktori szakvizsgára javasolt, aminek letétele után évről-évre mindig újabb szintre emeltem minősítésemet. Jelenleg civil Instruktor II., gyermek-nő oktató, valamint KAPAP I. speciális oktatói, nemzetközi certifikációval rendelkezem.      

 

- Hogy került Sopronba a klub?

- 2012-ben úgy döntöttem, hogy újonnan megalapított sportiskolámat hazatelepítem. Ennek eredménye ez a jelenleg 87 aktív tagot számláló önvédelmi csoport, ami számos civil, nő, gyermek, hivatásos személyből tevődik össze. Sok év kint töltött ténykedésem után úgy véltem, hogy a külföldön szerzett tapasztalatot feltétlenül haza kell hozni. Egy felelősséggel meghozott döntésnek mindenképp annak kell lennie, hogy ne kitelepüljön az ember a „jobb világ” reményében. Legyenek példák előttünk a régi korok garabonciásai. Az idegenben szerzett tudást, tapasztalatot itthon kell, a saját népünk felemelésére felhasználni, nem idegen kultúrákat gazdagítani. Sokszor populizmussal vádolnak meg, de megmosolygom az ilyen kritikákat. Olyan a sportiskolánk mint Európa, ezen belül Magyarország. Találunk minden nációból nálunk, csupa, csupa jó embert. Ez az eszmeiség szülte a Krav Maga SC-t.

                                                                                

 

- A laikus számára mi lehet érdekes és fontos infó az önvédelem témaköréből?
- Mint ahogy a harcművészetek és a küzdősport világában is más-más stílusirányzatok találhatók, az önvédelem is sok színű. A Krav Maga egy izraeli utcai harcmodor. Azért ennél a stílusnál maradtam, mert úgy vélem egy olyan ország lakói, akik megalakulásuk óta hadi állapotban élik a hétköznapjaikat életben maradásuk feltételeként a legjobb rendszert kell használniuk. Ez egy szabad rendszer, így nyugodtan bele tudom olvasztani a számomra oly kedves Brazil Jiu Jitsu és MMA elemeiből az utcán is használható technikákat.

- Mit is jelent akkor pontosan az, hogy Krav Maga?
- A Krav Maga egy héber kifejezés- közelharc-, ennyi röviden. Bővebben, ez megint csak azon sajnálatos jelenség egyike amikor egy magyar vonatkozású dolgot már sok évtizede alkalmaz a világ számos iskolája, speciális csoportja, de még a Hollywood-i filmipar is ontja magából az akció filmeken keresztül, mi pedig csak a közeli múltban szereztünk róla tudomást, kivétel néhány „műkedvelő”. Lichtenfeld Imre, magyar származású mester fejlesztette ki a Krav Magát Izraelben különböző harcművészeti és küzdősport elemek összekovácsolásából, az utcai realitáshoz igazítva azokat. Ennek a speciális katonai ága, a KAPAP.

- Nevezhetjük akkor sportnak a Krav Maga-t?
- Nem! A Krav Maga eleme a sport. Leginkább egy kiképzési stílus, ahol a tanuló mentális, fizikai, elméleti és technikai képzést kap a saját korára, nemére, fizikai, egészségügyi állapotára, adottságaira tekintettel, egyénre szabottan kialakítva, hogy a hétköznapokban esetlegesen felmerülő erőszakos támadásokat, szituációkat a tőle telhető maximummal tudja kezelni, hárítani. Ebben nagy segítségem Vágó Róbert BV alezredes, néhány hivatásos állományú tagunk és Tóth Lajos privát biztonság technikai szakember, Krav Maga instruktor asszisztens.

- Éreztem a nyomatékot a hangjában mikor kiemelte, hogy ez nem egy sportág. Miért?

- Különbség tétessék! Míg a harcművészeti stílusok, sokszor évszázados tradíciókon alapuló HARCMŰVÉSZ technikákat, kötött irányzatokon, szabályokon alapuló rendszereket oktatnak, vessük össze ezeket a küzdősport világával. A küzdősportoknál, egy szigorú szabályrendszer, az adott sport szabályait lefekteti, amihez minden esetben ragaszkodni kell és ezt az edzők, bírák, pontozók szigorúan betartatják. Nálunk a fő szabály, az „áldozat jelölt” testi épségének védelme, akár a támadó rovására is. Nálam a fő szabály, hogy minden tisztességes ember épségben hazajusson minden nap az iskolából és munkahelyéről. Legyen az a legfiatalabb 7 éves tanulónk vagy a legidősebb 64 éves.

- Ha, már a sérüléseket említette. Mennyire veszélyes egy ilyen képzés?
-Jó kérdés. Nem az önvédelem oktatás veszélyes, az utca. Ha megkérdezi pl.  a soproni Növényi Sportakadémiát, náluk sem jellemzők a sérülések. Ha jó a vezetői Team, nincs gond.


- A másik klubból jött sportoló esete téteti fel velem a kérdést, - Jó ha van valamilyen előképzettségünk mielőtt Krav Magázni kezdünk?
- Nem jelent különösebb előnyt vagy hátrányt. Sokszor nehezebb a srácokból kinevelni a rossz, nem utcai harcra való technikai elemeket, mint a nulláról indítani. A tapasztalat, hogy jó helyekről érkező boxoló, Aikidó-s, Jiu-Jitsu-s, BJJ-s, MMA-s Thai,- Kick boxos srácokkal könnyebb a haladás, hisz számos elemét használjuk, sokszor 100%-ban ezekben a technikáknak.


- Úgy hallottam komoly közösségi élet is zajlik a klub háza táján.
- Vannak, akik 2 évente kocsit cserélnek, vannak akik évi 8-10 külföldi úttal, mi közösség építéssel éljük ki önmegvalósítással kapcsolatos álmainkat. Jó kijelenteni, hogy évek óta számos család jár hozzánk edzésekre, közös programokra. Igyekszünk 100%-ban felekezet, politika, szélsőség mentes, valódi ősi európai tradíciókon alapuló patrióta légkört megteremteni. Talán az a jelenség, hogy Budapestre, Bécsbe, Pécsre, stb...szakadt volt tagtársak, barátok a mai napig rendszeresen visszajárnak és ha másképp nem, a világhálón aktívan részt vesznek a hétköznapjainkban, hűen tükrözi a családias légkört. Néhány éve a világ számos országából, Finnországból, USA-ból Vietnámból, stb. szép számú klubbarátra tettünk szert. Ez úton is köszöntöm őket, nagyszerű emberek.

- Önök sokat jótékonykodtak az elmúlt években.  Követik továbbra is ezt a vonalat?
- Feltétlenül! Hisz ha már megvan a létbiztonságod, nemzettél gyermekeket, azokat megtanítottad úszni, emberségre, megélhetést adtál a kezükbe, ültettél elég fát, hát akkor a megfelelő célcsoport kiválasztása után következik a jótékonykodás. Persze ez csak a leegyszerűsített menetrend. Ötödik éve, évente több alkalommal szervezünk vagy támogatunk gyűjtéseket, akciókat regionális gyermekotthonoknak, sérült gyermekeket segítő egyesületeknek, intézményeknek, szervezeteknek sikerrel. Feleségem az Autitok, autistákat segítő egyesület elnöke. Velük is rendszeres az együttműködés. Mikor megalapítottam a sportklubot a városban működő iskoláknak felajánlottam, hogy tanévenként igényelhetik tőlünk az ingyenes önvédelem oktatást a testnevelés órák keretén belül. Ezt a kör E-mail sajnos érthetetlen módon néhány iskola szakmai vezetéséhez nem jutott el. Bízzunk benne, hogy a technika ördöge és nem emberi mulasztás vagy érdektelenség áll az eset hátterében. Talán, most ők is értesülnek a lehetőségről. Ám, azok akikhez biztosan eljutott az infó, már számos esetben éltek a lehetőséggel az elmúlt években. Bár a kérdéshez nem kapcsolódik, de meg kell említenem mindenképp a klubnak ötödik éve otthont adó Vasvillát, innen is köszönjük a befogadást Bokor Ákos Igazgató Úrnak és az intézmény vezetésnek. Ami egy nagyszerű hír, hogy a városban elsőként a Tormáné Bakody Noémi Igazgatónő által vezetett Soproni Német Nemzetiségi Általános iskolában, Ringhofer Alida kezdeményezésére és közreműködésével 2016-ban bevezették a heti rendszeres speciális elméleti és gyakorlati önvédelem oktatást. Példaértékű úgy vélem!

- Jövőbeni tervekről pár mondatban szólna?
- Az idén indítottunk egy Krav Fitt csoportot, ahol a sportolók a küzdősport és katonai képzés elemeivel hasonló, sokszor azonos edzéseket hajthatnak végre, ám magát az „agresszív” elemeket kivettük belőlük. Sokan vannak, akik egészségi állapotuk vagy pszichés okokból tartózkodnak a küzdelemmel, harccal járó edzésektől, de mégis szívesen kipróbálnák magukat ebben a világban is. Nekik indítottuk ez a csoportot és fejlesztjük a jövőben tovább. Kiváló erőnlét fokozó és zsírégető rendszer. Aztán, március 7-től Krav Maga oktatást indítottunk a soproni Növényi Sportakadémiában is, ez is még sok tennivalót igényel. Megtiszteltetés egy ilyen profi csapatban dolgozni, mint a Babos Zoli és csapata. Továbbra is folyamatosan dolgozunk, hogy a színvonalas önvédelem oktatás elfoglalja méltó helyét a köztudatba régiónkban. Már jó ideje dolgozunk a Krav Maga European Legion hazai központú, nemzetközi szervezeten, reményeink szerint az idei év végére ez is realizálódik. 2018-ban szeretnénk egy nemzetközi küzdősport gálát szervezni Sopronban, a Növényi Sportakadémiával együttműködve, ez sok szervezési munkával jár.

- Hol találhatják meg önöket az érdeklődők?
- A Vasvillában heti háromszor két órában tartjuk az edzéseinket, illetve a Növényi Sportakadémiában ugyanígy.

Legnépszerűbb cikkek