Szüretelik a kékfrankost a Soproni Borvidéken

  2020. október 12. - www.sopronmedia.hu

Megkezdődőtt a Kékfrankos szőlő szürete a Soproni Borvidéken. A kellemes zamatú, savakban gazdag bor elsősorban az idősebb korosztály körében népszerű. Az általunk megkérdezett soproni borász szerint az idei évjárat minőségére és mennyiségére sem lehet panasz.

A Soproni Borvidék egyik legelterjedtebb szőlőfajtája a Kékfrankos. A népszerű vörösbor eredete egészen az 1800-as évekhez vezethető vissza. A legenda szerint a városban tartózkodó Napóleon császár katonái az elfogyasztott ételért és italért kékfrankkal fizettek. A soproni bortermelők már évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a térség borainak népszerűsítésére. 

-Az évek óta működő Soproni Borút Egyesület legfőbb célja, a régió látnivalóinak és borainak a népszerűsítése. A dűlőtúrák keretében a Fertő-parton található szőlőinket ismerhetik meg a résztvevők, ahol a csodálatos panoráma mellett a térség borait is megkóstolhatják a túrázók – tudtuk meg Kocsis Miklós szőlész-borásztól.

A Sopron melletti dűlőkben agusztus közepén a korai fehér szőlőfajtákkal kezdőtt meg a szüret. A Kékfrankos szőlő idei évjáratának alakulására a tavasszal és nyáron lehullott csapadékmennyiség is hatással volt. Az elmúlt évek melegebb időjárása a szőlők minőségére kedvezően hatott.

-A kéfrankos világszerte ismert és közkedvelt bor. Az elmúlt években a mély és nehéz vörösborok helyett a könnyedséget és gyümölcsösséget hangsúlyozzuk ki. A vörösborokat elsősorban a nehezebb ételek mellé szokták fogyasztani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy elsősorban az idősebb korosztály körében népszerű ez a borfajta. A fiatalok leginkább a lágy és könnyebb fehérborokat, például az Irsai Olivért részesítik előnyben - mondta Kocsis Miklós. 

Kérem, várjon... Kérem, várjon...