A Soproni Borvidék egyik legelterjedtebb szőlőfajtája a Kékfrankos. A népszerű vörösbor eredete egészen az 1800-as évekhez vezethető vissza. A legenda szerint a városban tartózkodó Napóleon császár katonái az elfogyasztott ételért és italért kékfrankkal fizettek. A soproni bortermelők már évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a térség borainak népszerűsítésére.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fd8%2F05%2Fszolo_2on1.jpg)
-Az évek óta működő Soproni Borút Egyesület legfőbb célja, a régió látnivalóinak és borainak a népszerűsítése. A dűlőtúrák keretében a Fertő-parton található szőlőinket ismerhetik meg a résztvevők, ahol a csodálatos panoráma mellett a térség borait is megkóstolhatják a túrázók – tudtuk meg Kocsis Miklós szőlész-borásztól.
A Sopron melletti dűlőkben agusztus közepén a korai fehér szőlőfajtákkal kezdőtt meg a szüret. A Kékfrankos szőlő idei évjáratának alakulására a tavasszal és nyáron lehullott csapadékmennyiség is hatással volt. Az elmúlt évek melegebb időjárása a szőlők minőségére kedvezően hatott.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F99%2F4f%2Fszolo-2_xghy.jpg)
-A kéfrankos világszerte ismert és közkedvelt bor. Az elmúlt években a mély és nehéz vörösborok helyett a könnyedséget és gyümölcsösséget hangsúlyozzuk ki. A vörösborokat elsősorban a nehezebb ételek mellé szokták fogyasztani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy elsősorban az idősebb korosztály körében népszerű ez a borfajta. A fiatalok leginkább a lágy és könnyebb fehérborokat, például az Irsai Olivért részesítik előnyben - mondta Kocsis Miklós.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F2b%2F1f%2Fszolo_1eiv.jpg)