Táborban kutatják a múltat a fiatalok a Várhelynél

Régészeti tábor indult hétfőn Sopronban, a Várhelynél. A résztvevők egy ötéves régészeti misszió második événél tartanak.

E vidék oly gazdag a kelta kultúra, illetve az előtte itt élő népek kultúrájának a nyomaiban, amit még nagyon sokáig érdemes és kell is kutatni – vallják a szervezők és vezetők: dr. Mrenka Attila,  a Soproni Múzeum vezető régésze és Gőgh Zoltán, a Krav Maga SC elnöke, a Soproni Boii Kelta Közösség alapítója.

fotó:Máthé Alexandra

A projektről megtudtuk, hogy ugyan az ásatások már a második évnél tartanak, de két és fél éve folyamatosan monitoringozzák a lelőhelyet, ami műszeres lelőhely-felderítést és terepbejárásokat jelent, melyeknek a célja az volt, hogy lokalizálják azokat a pontokat, ahol az ásatás nagy eséllyel tud majd fontosabb eredményeket produkálni.

 - Így akadtunk erre a helyre a Várhelynek a déli részén. Ezen a helyen olyan épületnek kellett állnia, ami valószínűleg reprezentatívabb funkciót is betölthet - mondta el dr. Mrenka Attila vezető régész, aki a program során az ásatási módszertan alapjaival is megismerteti a gyerekek mellett résztvevő hallgatókat, akik a Pécsi Tudományegyetem Régészet Tanszékéről érkeztek. Azt a szelvényt bontják ki most, amelyen tavaly kezdték meg a munkát.

fotó:Máthé Alexandra
Dr. Mrenka Attila a kép jobb oldalán

Sporttáborhoz hasonlatosan vesznek részt a programon a diákok 14 éves kortól, egyetemi hallgató gyakornokokkal karöltve. A tavalyi évben rengeteg magánszemély járult hozzá a megmozduláshoz. Idén csatlakozott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a helyi tartalékos katonai állomány pedig napi 24 órában járőrszolgálatot lát el a Várhelynél a program ideje alatt, valamint fémkeresős csoportnál tevékenykednek. Kétmaréknyi lelettel gazdagodtunk már a tábor elején - részletezte Gőgh Zoltán.

fotó: Máthé Alexandra
A kép bal oldalán Gőgh Zoltán

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: várhely

Legnépszerűbb cikkek