| 2024. január. 16. | 1 perc olvasás

Tabu témát feszegettek ismét az Alzheimer Cafe előadásán

Az életvégi gondozás volt a témája 2024. első Alzheimer Cafe programjának. Minden hónap 3. keddjén rendezik meg azt a közösségi eseményt, amely a demenciával és Alzheimerrel élők nehézségeire és azok kezelésére hívja fel a figyelmet. A szervező, Sütő Teréz igyekszik mindig érdekes témákat felvetni a hallgatóságnak.

Farkas Andrea, a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója tartott előadást az életvégi gondozás témájában. „Az élet végének azt az időszakot tekintjük, ami a várható élettartam utolsó két éve. Ez egy sérülékeny időszak, ilyenkor van az embereknek a legtöbb egészségügyi problémájuk. Szeretnénk felhívni a szociális ellátásokra a figyelmet. Így fel lehet készülni arra, hogy milyen lehetőségek vannak, és milyen segítség van a városban ahhoz, hogy ezt a rendkívül nehéz időszakot a családok a lehető legkönnyebben át tudják vészelni.

Fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen ott volt Filep Márk önkormányzati képviselő, aki kiemelte, mennyire fontos az Alzheimer Cafe több éve sikeres társadalmi szerepvállalása, Sütő Teréz pedig áldozatos munkájával számos érintett ember életét könnyítette már meg.

Fotó: Griechisch Tamás

Sütő Teréz, az Idősek Európai Háza Alapítványának elnöke kiemelte, hogy a mai napon is egy tabu témát beszéltek át, hisz az idősgondozás, a demencia mind olyan témák, amelyekről nem szívesen beszélnek az emberek. 2024-ben is minden hónapban lesz rendezvény, melyet Sopronban a Megyeházán tartanak. A következő hónapok témái között szerepel az oltások szerepe a védekezésben, valamint a baleseti megelőzés, illetve az elsősegélynyújtás lehetőségei.

Fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek