| 2020. március. 17. | 1 perc olvasás

Tájékoztató a Soproni Gyógyközpont veszélyhelyzeti működéséről

2020.03.16. napjától a tervezett egészségügyi ellátások halasztására kerül sor. A fekvőbeteg osztályokon csak az akut beavatkozások végezhetők el az életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében – áll a Soproni Gyógyközpont tájékoztatójában.

A közleményben kiemelik: a járóbeteg-ellátás keretében a kórelőzmény alapján is kizárólag a sürgős, tartós egészségkárosodással vagy életveszéllyel fenyegető eseteket látják el. A folyamatban lévő, akut betegségben szenvedő járóbetegek is ellátásra kerülnek, elvégzik például a varratszedést, gipszlevételt, kötéscserét, és az elkészült vizsgálatok összegzését. Amennyiben a beteg állapota és az elkészült leletek megnyugtató eredménye lehetővé teszi, telefonos konzultáció keretében, a beteg személyes megjelenése nélkül történik a kontroll. A tervezhető, nem sürgős ellátásokat (pl. időszakos kontroll vizsgálatok, gyógyszer javaslat hosszabbítás) átmenetileg szüneteltetik.

Az Országos Tisztifőorvos 13305-8/2020/EÜIG számú határozatában kiadott közleménye szerint az intézmény valamennyi osztályán 2020. március 8. napjától teljes körű látogatási tilalom van érvényben. A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatokat a veszélyhelyzet megszűnéséig felfüggesztik. A tüdőszűrés keretében az azonnali beavatkozást igénylő esetek mellett kizárólag olyan munkavállalók szűrésére kerül sor, akiknek foglalkozás-egészségügyi szakorvosa beutalón igazolja, hogy a vizsgálat elengedhetetlen a munkavégzéshez vagy a munkába álláshoz.

 - A vírus terjedése ellen mi magunk tehetünk a legtöbbet. Mindenkit arra kérünk, hogy csak indokolt esetben vegye igénybe az egészségügyi ellátást, segítsék kórházunkat a koronavírus fertőzés megelőzésében- zárul a közlemény.

 

Legnépszerűbb cikkek