| 2022. április. 22. | 2 perc olvasás

Tájékoztató előadás a postások védelmében

A Magyar Posta soproni alkalmazottainak tartott 2022. április 21-én bűnmegelőzési tájékoztatást a Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembere.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Magyar Posta Zrt. között létrejött egy együttműködési megállapodás. Célja egyfelől az, hogy a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei - a bűnügyi tapasztalatok alapján - praktikus, jól használható tanácsokat adjanak a postai dolgozóknak az áldozattá válásuk megelőzése érdekében; másrészről pedig az, hogy olyan információkat adjanak át, amelyeket a kézbesítők közvetíthetnek a lakosság, különös tekintettel az időskorúak felé.

Nagyon örültem a felkérésnek, amellyel aktualizálhattam, illetve felfrissíthettem a soproni kézbesítők prevenciós tudástárát, hiszen nálunk itt Sopronban, már több éve egy példaértékű együttműködés alakult ki a két szervezet között.  Az elsődleges tanácsaim, amit a postásoknak adtam az áldozattá válásuk megelőzésében tud segíteni. Ezek olyan praktikus tanácsok, amit minden pénzzel, pénzszállítással foglalkozónak érdemes megfogadnia. Ezek közül talán a legfontosabbak, hogy egy rablás esetén a támadó utasításainak vonakodás nélkül tegyenek eleget, lehetőség szerint tanúsítsanak nyugalmat, a félreérthető vagy indokolatlanul gyors mozdulatokat kerüljék el, ne pánikoljanak, tartsák be a helyzetre kidolgozott munkahelyi szabályokat. Próbálják megfigyelni a támadót, termetét, ruházatát, egyéb tulajdonságait. Amennyiben lehetőség kínálkozik rá, a távozásukhoz használt járművet is figyeljék meg. Ugyanakkor sohase feledjék, hogy saját testi épségük és biztonságuk mindennél fontosabb! – adott némi útmutatást Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.
 

Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy kiemelt bűnmegelőzési főelőadó

A másik téma, amit érintettem az a trükkös módszerrel elkövetett csalások, amelyeknek leginkább az idős emberek az áldozatai. Az időskorúak általában megbíznak a hozzájuk rendszeresen becsöngető postásban, így kihasználva ezt a kapcsolatot tudnak nekik olyan fontos tanácsokat adni, amelyek segítségével elkerülhetik, hogy egy súlyos bűncselekmény áldozataivá váljanak. Amit mindenképpen érdemes nekik elmondani, hogy ne higgyék el, ha egy telefonáló az unokájuknak adja ki magát és valamilyen sürgős indokkal pénzt kér, a szolgáltatók szakemberei pénzvisszatérítést nem hoznak, és nem lehetnek olyan nyereményjátéknak sem a nyertesei, amire be se neveztek. Pénzt idegennek semmilyen ürüggyel se adjanak át, és lehetőleg ne engedjenek be idegent a lakásba, amikor egyedül tartózkodnak otthon! – hívta fel a figyelmet az idős hozzátartozóinknak átadandó tanácsokra a szakember.

Címkék: police

Legnépszerűbb cikkek