Takarítás olcsón és természetesen

Ha valaki környezettudatosan él, jól tudja, hogy szinte minden tisztítószernek megvan a környezetbarát változata, de még ezeket sem szükséges megvásárolnunk ahhoz, hogy ragyogóvá varázsoljuk a hajlékunkat.

Egyre aktuálisabb kérdés a fenntarthatóság, Földünk tartalékait ugyanis a fogyasztói társadalom szinte teljesen kizsákmányolta. Külföldön és itthon is egyre népesebb a vegyszermentesen takarítók tábora. Sokan a hulladékmentes (zero waste) életforma révén jutnak el odáig, hogy flakonokban árusított bolti tisztítószerek helyett maguk állítanak össze természetes készítményeket, mások az egészséges étkezéssel kezdenek, aztán felmerül bennük, hogy az életük más területein is meg kellene szabadulniuk az adalékoktól, kémiai anyagoktól, de akadnak olyanok is, akik a vegyszermentességgel kezdenek. Ha nem is sikerül rögtön átállnunk a teljesen vegyszermentes életmódra, érdemes megpróbálnunk legalább egy-egy mesterséges tisztítószert lecserélni valamilyen természetes anyagra.

A titkos képlet a következő: szódabikarbóna + ecet (+ só) = tiszta, vegyszermentes otthon. Ezzel a három anyaggal – és ezek kombinációjával – már a lakás szinte minden felületét meg tudjuk tisztítani.

A környezetkímélő takarításhoz a legalkalmasabb a 20 százalékos töménységű ecet. A lefolyók, mosogatók tisztításához nem kell mást tennünk, mint egy pohárnyi szódabikarbónát a lefolyóba öntenünk, majd rögtön utána ugyanennyi felforrósított ecettel leöblítenünk. Pár percig hagyjuk hatni, majd engedjünk rá tiszta vizet.

A fürdőszobai penészfoltok, szappan- és vízkőmaradványok eltávolításához tegyünk egy fél literes, zárható, szórófejes flakonba 360 gramm szódabikarbónát, 2 evőkanál ecetet és fél csésze vizet. Az alapanyagokat jól keverjük össze, öntsük bele a flakonba, majd használat előtt rázzuk fel. Az elkészült oldatból elegendő párat a tisztítandó felületre spriccelni, majd átdörzsölni. Ha az ecetet egy kis sóval elkeverjük, a csempék, csaptelepek és zuhanyfüggönyök tisztítása is pofonegyszerű lesz. A zuhanyfejről és a csapszűrőkről eltávolíthatjuk a vízkövet úgy, hogy a tisztítani kívánt felületet jól bevizezzük, alaposan meghintjük szódabikarbónával, majd jól átsúroljuk. Ugyanezzel a módszerrel csillogóvá varázsolhatjuk a rozsdamentes acél mosogatót is. A különbség csupán annyi, hogy a szódabikarbónával való beszórás és súrolás után érdemes 30 percre ecetbe áztatott papírtörlővel letakarni a mosogatót.

A szódabikarbóna és az ecet párosítása sütőtisztításhoz is tökéletes: keverjünk össze fél csésze szódabikarbónát körülbelül 3 evőkanál vízzel, majd az így kapott masszát oszlassuk el a sütőben. Hagyjuk állni 12 órát, majd nedves ronggyal tisztogassuk meg. Ezt követően ecettel permetezzük be a sütőnek azokat a részeit, ahol még maradt egy kevés a szódabikarbónás masszából – így a makacs, zsíros szennyeződéseket is eltávolíthatjuk. Egyre nagyon vigyázzunk: gáztűzhelyet soha ne takarítsunk csak ecettel, mert robbanást okozhat!

A hűtőszekrény tisztításához szintén kiváló az ecet és szódabikarbóna kombinációja. Míg az ecet fertőtlenít, a szódabikarbóna szagtalanít. Hűtőszagtalanításhoz vágjunk félbe egy citromot, kaparjuk ki a belsejét, majd a helyére töltsünk sót, és ezt tegyük a hűtőbe. A mosogatógép tisztításához öntsünk egy csésze ecetet az üres gépbe, majd indítsuk el a programot. A kávé- és teafoltokat egy kis ecet és szódabikarbóna keverékével könnyen el tudjuk tüntetni a bögrék belsejéből.

A szódabikarbóna és a só kombinációval még az ezüstből, krómból, rozsdamentes acélból készült tárgyak felületét is gond nélkül kifényesíthetjük. Egy pohár forrásban lévő vízhez adjunk hozzá egy teáskanálnyi szódabikarbónát és egy kávéskanálnyi sót, majd a tisztítani kívánt tárgyat 5-15 percig áztassuk benne.

A vécécsésze pereme alatti szennyeződéseket szórófejes flakonba tett ecettel tüntethetjük el. A mosógépet ugyanolyan módszerrel tisztítsuk, mint a mosogatógépet: menjen végig egy mosás ruhák nélkül, ecettel. A mosóport és az öblítőt lecserélhetjük mosódióra, ami ugyanolyan hatékony, de teljesen környezetbarát. Ha a ruhákat ecetes vízbe áztatjuk, kevésbé fakulnak ki. A makacs foltokat is eltávolíthatjuk a ruhákból, ha a foltot ecettel megdörzsöljük, majd a ruhát kimossuk. Egy másik módszer: fél marék sót keverjünk össze egy kis vízzel, hogy kenhető masszát kapjunk. Ezzel dörzsöljük be a foltot, hagyjuk rajta pár percig, majd öblítsük és mossuk ki.  A ruházatból a kellemetlen izzadtságszag jobban kijön, ha mosás előtt egy kis időre ecetes vízbe áztatjuk. Ha vakítóan fehér ruhákat szeretnénk, mosásakor tegyünk két evőkanál szódabikarbónát a mosóporhoz.  A só még a vörösborfoltos foltokat is eltávolítja: bőven szórjuk meg sóval a vörös foltot, majd 20-30 percig hagyjuk rajta.

Persze a természetes anyagokkal sem árt vigyázni. Amikor ecettel takarítunk, mindig szellőztessünk közben, és ne hajoljunk közvetlenül az ecet vagy az épp tisztított felület felé! Figyeljünk arra, hogy az ecet ne érintkezzen hosszú ideig a bőrünkkel, használjunk gumikesztyűt!

Képek forrása: pixabay

Címkék: takarítás

Legnépszerűbb cikkek