| 2021. december. 25. | 2 perc olvasás

Találékonyságban győztesek

Egy berzsenyis diákokból álló csapat nyerte meg idén az IdeaFest középiskolás ötletversenyének területi döntőjét. A három fiú egy erőnléti sportolók számára kifejlesztett platformmal nevezett a megmérettetésre.

Magát a versenyt az INPUT Program hozta létre, a szervezést pedig közösen végezte a Startup Sopronnal, a nagy reményekkel kecsegtető kezdő vállalkozások támogatására szerveződött soproni közösséggel.

– Danival régóta barátok vagyunk, ő hívott meg a versenyre, amit a Startup Sopron Facebook-oldalán látott – mesélte a 11.D osztályos Ábrahám Gergő. – A feladatunk egy olyan startup ötlet kitalálása volt, amely a gyakorlatban is működőképes lehet.

Ábrahám Gergő, Kiss Dániel és Winkler Dominik, az ötletversenyt megnyert csapat tagjai.
Ábrahám Gergő, Kiss Dániel és Winkler Dominik, az ötletversenyt megnyert csapat tagjai.

Mivel Dani évek óta fut a Soproni Atlétikai Clubnál és Ausztriában is, szembesült azzal a problémával, hogy a futóversenyeket nehéz megtalálni, körülményes nevezni rájuk, illetve az információáramlás sem zökkenőmentes. Így merült fel az applikáció ötlete, amely nemcsak a versenyeket teszi kereshetővé, hanem a szervezőknek a nevezés lebonyolítását is megkönnyíti.

– A verseny célja a koncepció kidolgozása és a piackutatás volt – folytatta a szintén 11.D-s ötletgazda, Kiss Dániel. – Az első körben a pályázatot kellett leadnunk, a második körben pedig prezentáció formájában adtuk elő az elképzelésünket.

Folczné Polgár Annamária, Dunaveczki Attila, a csapat és Csapó Péter.
Folczné Polgár Annamária, Dunaveczki Attila, a csapat és Csapó Péter.

– A területi döntőbe a városi válogatók után már csak két soproni és két mosonmagyaróvári csapat jutott be – tette hozzá Dunaveczki Attila, a Startup Sopron egyik alapítója és az INPUT Program soproni területi koordinátora. – A többi csapatnál főleg a megvalósíthatóság ütközött akadályokba, de érdekes ötletek születtek, mint például egy hűthető telefontok, egy alkalmazotti platform a betanulási folyamat optimalizálására vagy egy hazakísérő applikáció a veszélyesetek elhárítására, amellyel a másik soproni csapat – az SVK tanulói – állt elő.

A diákoknak Folczné Polgár Annamária tanárnő segített a felkészülésben, aki mindhármukat tanítja. Dani és a nyertes csapat harmadik tagja, Winkler Dominik korábban egy angol nyelvi prezentációs versenyen is sikeresen szerepelt. Nagyon büszke a fiúkra, akik céltudatosak, pontosan tudják, hogy mit és hogyan szeretnének elérni, és mindig akkor teljesítenek a legjobban, amikor arra a legnagyobb szükség van, éppen ezért jó versenyzők is.

A győztes csapatnak a Full Sopron Kft. ügyvezetője, Csapó Péter adta át a cég által felajánlott 100.000 forintos támogatást. A Pannonia Hotel egy éves fitnessbérlettel ismerte el a fiúk munkáját, az IdeaFest jóvoltából pedig egy külföldi utazáson vehetnek részt. A márciusi országos döntőre el is szeretnék kezdeni megvalósítani az ötletüket a fiúk, akik ezúton is köszönik Dunaveczki Attila, a felkészítő tanárnőjük és iskolájuk, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum támogatását.

Legnépszerűbb cikkek