| 2018. április. 13. | 2 perc olvasás

Támad az allergia – Így enyhítheti a szenvedését

Komoly szövődményei is lehetnek a szénanáthának, ha félvállról vesszük. Amennyiben úgy érezzük, az allergia ezen típusa gyötör minket, minél előbb forduljunk szakemberhez!

A szép időnek köszönhetően magához tért a természet, és rengeteg virág bontotta szirmait. Sopronban ez halmozottan igaz, ugyanis a város növényzete meglehetősen gazdag – ennek az allergiások nem tudnak tiszta szívből örülni, ugyanis ez az időszak számukra nagyrészt a tünetekkel való harcról szól. Elsősorban a nyír a kőris és a mogyoró pollenje okozhat kellemetlenségeket.

- A parlagfűt leszámítva szinte minden pollenre allergiás vagyok, úgyhogy a tavasz ilyen tekintetben nem könnyű időszak nekem – mondta Szőke Szilárd. - A leggyakoribb panaszom a szemirritáció, de számos más tünettel is küzdök, legfőképpen antihisztaminokkal – fűzte hozzá.

Szőke Szilárd is szenved az allergia tüneteitől
Szőke Szilárd is szenved az allergia tüneteitől

Mivel a szezon kezdetén járunk, Dr. Halmai Flóriánhoz, Sopron 1-es körzetének házi- és üzemorvosához egyelőre viszonylag kevesen fordulnak allergiás tünetekkel. A szakember tapasztalatai szerint ez a szám folyamatosan növekedni fog. - A pollenszezon általában márciusban kezdődik, és október végéig tart – tudtuk meg az orvostól, aki hozzáfűzte, hogy az ÁNTSZ és a különböző gyógyszercégek rendszeresen tájékoztatják az allergiásokat – például informatív táblázatok segítségével –, hogy éppen melyik allergén fa, virág, avagy gomba jelent rájuk veszélyt.

Dr. Halmai Flórián azt javasolja: ha észleljük magunkon az allergia tüneteit, minél előbb forduljunk orvoshoz!
Dr. Halmai Flórián azt javasolja: ha észleljük magunkon az allergia tüneteit, minél előbb forduljunk orvoshoz!

Az allergiának számos, könnyen beazonosítható tünete van: ezek közé tartozik az orr viszketése és folyása, a szem irritációja, és a tüsszögés is. Dr. Halmai Flórián azt javasolja, ha bármelyiket észleljük magunkon, bátran forduljunk a háziorvosunkhoz, vagy gyógyszerészhez, ugyanis a szakemberektől számos hasznos tanácsot, és hatékony orvosságokat kaphatunk. - A háziorvosok a vizsgálatok után ajánlani tudnak a betegeknek különböző orrsprayeket, és orrcseppeket, valamint második és harmadik generációs antihisztamin gyógyszereket is, amelyek kiválóan csökkentik a panaszokat, illetve megszüntetik a gyulladást.

Amennyiben az allergia gyötör minket, érdemes minél előbb szakembert felkeresni – a tanácsaik nyomán enyhíthetjük a szenvedésünket, de azért is érdemes odafigyelni erre, mert az allergiának komoly szövődményei is lehetnek.

Legnépszerűbb cikkek